BERD devine actionar la cele mai mari patru banci din Grecia, printr-o investitie de 250 mil. euro

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) finalizeaza o investitie totala de 250 de milioane de euro in cele mai mari patru banci din Grecia, in cadrul eforturilor de consolidare a sectorului bancar elen.

In cadrul unui pachet financiar care sustine recapitalizarea celor patru banci, BERD investeste cate 65 de milioane de euro in Alpha Bank si Eurobank, 70 de milioane de euro in Piraeus Bank si 50 de milioane de euro in National Bank of Greece (NBG), se arata intr-un comunicat al institutiei financiare, potrivit Mediafax.

In calitate de actionar, BERD va juca un rol activ in special in probleme de guvernanta a bancilor. Aceasta este prima tranzactie a BERD in Grecia de cand a decis sa investeasca in aceasta tara, in mai 2015.

"Recapitalizarea bancilor elene este un pas esential pentru redresarea economiei Greciei. Completeaza un Memorandum de Intelegere dintre autoritatile elene si Comisia Europeana si sustine restructurarea economiei. Prin implicarea noastra ne demonstram angajamentul de a contribui la acest proces si vom juca un rol activ in calitate de actionar, astfel incat cele patru banci sa finanteze din nou economia reala", a declarat Nick Tesseyman, director general la BERD in domeniul institutiilor financiare.

Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat luna trecuta ca cele mai mari patru banci din Grecia, prezente si in Romania, au un deficit de capital cumulat de 14,4 miliarde de euro, intr-un scenariu advers.

Citeste si:
BERD, împrumut de 15 milioane de euro pentru modernizarea...
BERD, împrumut de 15 milioane...

Cele patru banci elene au finalizat saptamana trecuta programe de majorare a capitalului prin schimburi de actiuni cu obligatiuni, efectuate cu investitori privati. In urma acestor programe, Eurobank si Alpha Bank au atras suficiente fonduri de la investitorii privati pentru a acoperi deficitul de capital.

NBG si Piraeus Bank, cele mai mari doua banci din Grecia, mai au nevoie de 5,7 miliarde de euro de la zona euro pentru recapitalizare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri