Moody's a imbunatatit perspectiva ratingului pe termen lung al Romaniei, ca urmare a corectarii dezechilibrelor macroeconomice, perspectivelor favorabile de crestere economica si consolidarii fiscale considerabile incepand din 2009, care a condus la stabilizarea nivelului indatorarii.

De asemenea, Moody's a confirmat ratingurile Romaniei la "Baa3" - pentru credite pe termen lung si "P-3" - pentru imprumuturi pe termen scurt, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara, citat de Mediafax. Moody's noteaza insa ca in procesul de analiza a calificativului Romaniei a luat in calcul si provocari, printre care potentialele riscuri ca relaxarea fiscala - asa cum este prevazuta in noul Cod Fiscal - sa conduca la o deteriorare a perspectivei fiscale a statului, in timp ce o crestere a salariilor mai rapida decat productivitatea ar putea afecta competitivitatea tarii.

Principalii factori care au stat la baza deciziei Moody's de imbunatatire a ratingului sunt corectarea dezechilibrelor macroeconomice, reducerea vulnerabilitatii economiei la socurile externe si crearea conditiilor pentru crestere economica robusta, precum si ajustarea fiscala din ultimii ani, care a condus la o reducere semnificativa a deficitului bugetar si a contribuit la stabilizarea indatorarii raportate la PIB, se arata in comunicat. Toate cele trei mari agentii de rating, Fitch, Standrad&Poor's si Moody's, evalueaza Romania cu cel mai redus calificativ din categoria recomandata pentru investitii, insa Moody's este prima care a imbunatatit perspectiva Romaniei la pozitiva. Fitch si Standard&Poor's acorda ratingului suveran al Romaniei perspectiva "stabila". De altfel, Moody's este si singura dinre cele trei mari agentii care a mentinut pe tot parcursul crizei calificativul Romaniei in categoria recomandata pentru investitii.

Moody's estimeaza ca avansul economic al Romaniei se va accelera anul urmator, sustinut de consumul privat, investitii, dar si de cheltuielile autoritatilor publice, astfel ca PIB ar urma sa creasca in 2016 cu 4,1%, dupa 3,5% in acest an. Agentia se asteapta ca indatorarea sa coboare in acest an la 39,4% din PIB, de la 39,9% anul trecut, si considera ca este putin probabil ca rata sa treaca de 45% in acest deceniu, avand in vedere cresterea economica rapida.
"In acest context, merita notat ca perspectiva de crestere pe termen mediu a Romaniei este mai favorabila decat a multor altor tari cu care poate fi comparata, inclusiv Bulgaria - rating Baa2 cu perspectiva stabila, Azerbaidjan - Baa3 cu perspectiva stabila, Portugalia - Ba1 cu perspectiva stabila sau Ungaria - Ba1 cu perspectiva pozitiva", se arata in comunicat.

Pe partea de riscuri, Moody's estimeaza o crestere a deficitului bugetar la 2,8% anul urmator si la 3,9% in 2017. Moody's se asteapta ca efectele bugetare negative ale relaxarii fiscale sa fie doar partial compensate de cresterea economica mai puternica si de masurile de imbunatatire a colectarii taxelor, precum combaterea evaziunii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri