Romanii puteau sa acceseze la final de 2015 un credit ipotecar in lei la dobanzi medii mai mari cu numai 1,64 puncte procentuale fata de clientii bancilor din zona euro, care platesc pentru imprumuturile in euro putin peste 2% pe an, in timp ce diferentialul in cazul creditelor de consum este de peste 4 puncte procentuale.

Diferentele de dobanda sunt firesti intre tarile din zona euro si statele din afara ei, pentru ca iau in calcul riscul de tara, in ochii investitorilor tari precum Romania sunt percepute ca fiind mai riscante decat Germania, Franta, Italia sau alte state din uniunea monetara. In cazul Romaniei, costul leilor este la un minim istoric, dar 2016 este probabil ultimul an in care costurile de imprumut in lei vor fi atat de joase.

Robor la 3 luni era cotat vineri la 0,85%, un nou minim istoric, motiv de bucurie pentru toti clientii care au credite cu dobanzi variabile calculate in functie de acest indice al pietei monetare.

Credite de consum: Romania vs. zona euro

In ciuda relaxarii constante a politicii monetare pe parcursul anului 2015 - dobanda cheie a coborat cu un punct procentual - dobanzile practicate de banci la creditele de nevoi personale nu au coborat pe masura. Daca in decembrie 2014, cand dobanda cheie era 2,75%, creditele noi de consum acordate populatiei, cu scadenta mai mare de un an si mai mica de 5 ani, erau cotate in medie la 10,21%, la final de noiembrie dobanda medie ajunsese la 9,69%, deci o scadere de numai 0,52%, desi dobanda cheie coborase cu un punct procentual in acelasi interval, ajungand la 1,75%.

In tot acest timp, europenii din zona euro s-au imprumutat la dobanzi de 5,5%, aceasta medie mentinandu-se pe tot parcursul anului trecut. Diferentialul s-a ingustat astfel usor, pana la 4,2 puncte procentuale.

Creditele ipotecare: dobanzile au coborat sub 4%

In cazul creditelor pentru locuinte, dobanzile au tinut in general pasul cu dobanda cheie. Astfel, dobanzile la creditele noi pentru locuinte, cu rata dobanzii variabila sau cu o perioada initiala fixa a ratei dobanzii mai mica sau egala cu un an au scazut in medie cu 0,74%, in perioada decembrie 2014 - noiembrie 2015, de la 4,48% pe an la 3,74%.

In perioada similara, dobanzile in zona euro la imprumuturile de acelasi tip au scazut de la 2,4% la 2,1%, diferentialul fiind mult mai mic in comparatie cu creditele de consum.

In schimb, daca vorbim de credite ipotecare la care banca ofera o perioada cu dobanda fixa cuprinsa intre un an si 5 ani (inclusiv), dobanzile sunt ceva mai mari, dar s-au incadrat tot pe tendinta generala de scadere, ajungand la o medie de 4,73% in noiembrie 2015, fata de 5,59% in decembrie 2014.

In cazul creditelor pentru locuinte cu dobanzi variabile sau rata fixa pana la un an, diferentialul fata de zona euro este de numai 1,64 puncte procentuale, iar in cazul ipotecarelor cu rata fixa pana la 5 ani diferenta este semnificativ mai mare, de 2,43 puncte procentuale.

Sursa foto: Lucian Milasan_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri