Referinta BNR a urcat peste 4,5 lei/euro pe 10 decembrie, la 4,5025 lei/euro, iar ulterior a mai coborat sub acest nivel doar pe 18 decembrie, cand banca centrala a anuntat un curs de 4,4994 lei/euro, conform Mediafax.

Pentru dolar, BNR a anuntat luni un curs in scadere cu 1,59 bani, la 4,0081 lei/dolar, in timp ce francul elvetian a coborat cu 1,49 bani, la 4,0434 lei/franc.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

"La inceput de an, miscarile au fost mult mai ample pe regiune. Noi nu ne-am dus prea mult in sus, din cauza BNR. Ne-am intors, intrucat pietele financiare (internationale - n.r.) s-au mai calmat. Sub 4,5 lei/euro, miscarea a accelerat", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Citeste si:

Cursul va ramane probabil in intervalul de confort al BNR, de aproximativ 4,38 - 4,52 lei/euro, la fel ca in ultimii doi ani, potrivit acestuia.
"Pornind de la datele privind rezervele valutare ale BNR, noi am estimat ca banca centrala a vandut in jur de 500 milioane de euro in ultimele doua luni, iar aglomerarile de volume cand euro/leu s-a aflat mai sus sugereaza ca miscarea ascendenta a fost limitata. Astazi am putea vedea o miscare catre 4,47 lei/euro, dupa ce leul s-a aflat langa 4,48 lei/euro in tranzactiile timpurii", au afirmat economistii ING Bank intr-o nota catre analisti si investitori, publicata in cursul diminetii.

In piata interbancara, euro a deschis aproape de 4,5 lei, insa cursul a coborat ulterior, in contextul in care la tranzactionare au intrat si bancile din piata locala, iar volumele au crescut. Schimburile au fost perfectate in prima parte a zilei intre un maxim de 4,4955 lei/euro si un minim de 4,4744 lei/euro.

Cu aproximativ zece minute inainte de ora 13:00, cand BNR publica referinta, operatiunile din piata interbancara se perfectau la 4,4762 lei/euro.

Sursa foto: jijomathaidesigners / Shutterstock