Agricultura este vazuta drept "o fata morgana" de catre autoritati si finantatori. Toata lumea vorbeste despre "potential", dar pana acum lucrurile s-au miscat destul de lent. Investitiile, in ultimii 20-25 de ani, nu au fost la un nivel optim, iar motivele pot fi diferite, odata cu faptul ca dupa 1990 au avut loc retrocedari ori au fost desfiintate cooperativele, ceea ce a dus in momentul de fata la atomicizarea pietei, cu multi proprietari mici de terenuri agricole, situatie care a impiedicat investitiile serioase, apreciaza Bogdan Speteanu, CEO, BCR Leasing.

"Este evident ca am putea deveni unul dintre furnizorii principali in Europa, apropo de tot ceea ce inseamna produse realizate in agricultura. Dupa liberalizarea achizitiilor de terenuri agricole si in Romania, companii europene mari, cu experienta locala in tarile de origine, au vazut acest potential si incearca sa beneficieze de acesta, iar atuul investitorilor straini tine de faptul ca vin cu un capital propriu initial cu care sa inceapa activitatea, ceea ce pentru proprietarul roman al unui teren agricol de cateva hectare este imposibil de obtinut", spune Bogdan Speteanu (foto).

In opinia sa, la cateva hectare de teren agricol, o investitie nu devine rentabila din punct de vedere economic. "De exemplu, daca ai 5-10 hectare nu este rentabil sa cumperi un tractor printr-o finantare, pentru ca trebuie sa ai o masa critica de terenuri agricole pe care sa o lucrezi astfel incat sa aiba justificare economica investitia in echipamente. Vorbim doar de un tractor, fara sa luam in calcul combine agricole s.a.m.d.." adauga seful BCR Leasing.

El subliniaza ca, tocmai de aceea, in ultimii ani a inceput un fenomen de comasare de terenuri agricole sau achizitii si incep sa apara fermieri romani de talie mica si mijlocie, pornind de la cateva sute de hectare spre cateva mii.

"Dupa 20 de ani, multi dintre fermieri care sunt foarte legati de pamant, deci nu vor neaparat sa vanda, au observat beneficiile in a se asocia pentru a deveni o asociatie mai mare, iar investitiile se fac in comun si din punct de vedere al justificarii investitiei aceasta devine rentabila. Sa cumperi o combina agricola performanta fara sa ai cateva sute de hectare nu are sens economic, pentru ca nu vei putea amortiza niciodata acea investitie", spune Bogdan Speteanu.

Cat de mult conteaza anul agricol in leasing?

Agricultura, precum sectorul constructiilor, constituie unul dintre segmentele economiei care se bucura de o atentie importanta din partea industriei de leasing financiar, in conditiile in care Romania dispune de un "potential fantastic" in sectorul agricol, comparativ cu alte state din Europa, dupa cum evidentiaza seful BCR Leasing.

"Avantajul leasing-ului financiar, comparativ cu creditul bancar, este faptul ca ne bazam finantarea pe activ, pe langa potentialul economic al fermierului. Activul, in leasing financiar, reprezinta o garantie intrinseca a finantarii, in conditiile in care capacitatea financiara a unui fermier este destul de volatila. Resursele financiare ale unui fermier depind foarte mult de vreme, iar suprafetele irigate sunt destul de reduse in Romania. In acelasi timp, preturile utilajelor si echipamentelor agricole sunt destul de predictibile, astfel incat sa putem realiza astfel de finantari, cu un confort suplimentar", arata Bogdan Speteanu.

El arata ca orice finantare pentru agricultura, mai ales pentru agricultorul mic trebuie sa fie suficient de flexibila. "Daca este un an agricol slab bogat in precipitatii cunoastem foarte bine care sunt efectele si atunci, in astfel de cazuri, trebuie sa fii suficient de flexibil ca finantator. Nimeni nu contesta potentialul agriculturii, dar tocmai din cauza acestora variabile, finantatorii, in general, nu neaparat firmele de leasing, au fost mai stricti in ceea ce priveste creditarea agriculturii. Jucatorii din leasingul financiar incearca astfel sa compenseze aceste neajuns si asta se poate observa si din faptul ca BCR Leasing are in portofoliu, peste 80%, IMM-uri. Peste jumatate dintre clientii nostri au cifre de afaceri sub un milion de euro".

Un alt aspect important in contextul economic de astazi, care tine de supraveghetori si reglementari in ceea ce priveste creditarea consta in obligatia de a crea provizioane, deseori pentru motive care nu tin de fermier, ci tocmai de variabilele de mai sus, fapt care pune presiune pe costuri si deschiderea pentru noi finantari. Spre comparatie, avantajul comparativ al leasingului este ca tine cont de activ, mai spune Bogdan Speteanu.

Nu in ulimul rand, "p parte din rolul nostru este sa si sfatuim pe langa investitie. Cand faci planul de investitie nu trebuie sa iei in considerare nivelul maxim de productie pe care il poti avea. Daca 2013 a fost un an bun, de exemplu, nu trebuie sa il iei pe acela ca si standard. Oricum produsele pe leasing sunt adaptate anului agricol pentru fermier, pentru ca ratele sunt sezoniere si tin cont de ciclul de productie", conchide seful BCR Leasing.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri