Depozitele bancare, conturile de economii sau fondurile mutuale sunt printre cele mai accesibile metode de economisire in randul oamenilor cu venituri medii. In schimb, pe masura ce averea acestora creste, alegerile cu privire la mijloacele in care aleg sa-si investeasca banii sunt altele. De la aur pana la fondurile de investitii cu capital protejat, va prezentam care sunt cele mai bune solutii de economisire pentru persoanele cu venituri ridicate si ce avantaje presupune fiecare investitie.

Aur

Aurul a fost vazut mereu ca un etalon al bogatiei, iar in acest context bancile nu aveau cum sa scape ocazia de a introduce metalul pretios in portofoliile clientilor bogati. Considerat o investitie sigura, aurul a devenit si mai popular dupa ce anul trecut un retailer a reusit sa vanda lingouri de aur de Black Friday.

Aurul reprezinta o metoda eficienta de economisire pentru clientii cu venituri ridicate, mai ales in contextul in care cererea pentru aur a urcat cu 21% in primul trimestru din 2016, cel mai rapid ritm de crestere inregistrat vreodata, iar analistii estimeaza ca nivelul metalului pretios ar mai putea urca cu inca 10% pana la finalul anului.

Clientii bogati ai bancilor pot alege metalele pretioase si aurul in general chiar daca pretul acestora poate prezenta fluctuatii deoarece astfel de investitii se pot dovedi masuri de protectie impotriva crizelor financiare, a recesiunilor sau a inflatiei.

Bancile ofera posibilitatea de a investi in aur atat prin achizitia de lingouri, monede sau bijuterii, cat si prin intermediul diferitelor instrumente financiare, precum certificate specifice.

Titluri de stat

O alta investie sigura sunt titlurile de stat, instrumente financiare ce atesta o datorie publica pe termen scurt, mediu sau lung. Acestea pot fi sub forma de bonuri, certificate de trezorerie, obligatiuni sau alte instrumente financiare.

Titlurile de stat sunt considerate a fi cele mai sigure optiuni de investitii deoarece este putin probabil ca un stat sa dea faliment. In general, randamentele sunt similare celor generate de depozitele bancare, pana la 2%. In prezent pe piata secundara, titluri de stat romanesti cu scadente in 2018 au randamente de circa 1,3%, iar pentru cele cu scadente mai mici de un an randamentele sunt sub pragul de 1%. Operatiunile de vanzare-cumparare a titlurilor de stat se fac numai prin intermediul unui dealer care este, de cele mai multe ori, o banca.

O alta optiune pentru clientii cu venituri ridicate care vor sa investeasca in titluri de stat o reprezinta fondurile mutuale care la randul lor investesc in obligatiuni. Randamentele fondurilor romanesti de obligatiuni variaza in general intre 2 si 3%.

Fonduri de investitii cu capital garantat

Clientii cu averi mari pot alege sa-si plaseze banii si in fonduri de investitii cu capital garantat. In general, perioada de detinere in cazul acestei metode este de doi ani, iar scopul fondurilor cu capital garantat este acela de a proteja investitia daca pietele de actiuni nu au o evolutie favorabila.

Daca exista un trend pozitiv, fara fluctuatii majore in cei doi ani, castigul generat de un astfel de fond ar trebui sa fie superior celui obtinut daca banii ar fi fost plasati in instrumente cu venit fix, precum depozitele sau titlurile de stat. In scenariul contrar, acest tip de fond isi propune sa limiteze scaderea unitatii de fond cu cel mult 5% comparativ cu valoarea de referinta.

Spre exemplu, daca investitia intr-un astfel de fond este de 100 lei, obiectivul de protectie urmarit la finalul celor doi ani este ca aceasta valoare sa nu scada cu mai mult de 5% (sub 95 lei), indiferent de evolutia pietelor de actiuni. Daca valoarea unitatii de fond creste cu minim 1% comparativ cu valoarea initiala, spre exemplu 101 lei, aceasta suma devine noua valoare de referinta, in raport cu care se urmareste o pierdere maxima de 5%, iar perioada investitionala de doi ani se reseteaza de la acel moment.

Aceste tipuri de fonduri investesc in depozite, obligatiuni si actiuni, atat pe piata locala, cat si pe cea internationala si se adreseaza investitorilor cu aperit redus sai mediu la risc, dar care isi doresc sa participe la cresterea pietelor de actiuni in conditiile unei volatilitati reduse.

In afara de fondurile de investitii cu capital garantat, in Romania au fost lansate recent si certificatele cu capital protejat. Acestea permit investitorilor sa mizeze pe cresterea bursei pe termen lung, in acelasi timp asumandu-si doar riscuri foarte mici, avand in vedere ca respectivele certificate garanteaza la maturitate plata unei anumite sume de bani.

Certificatele cu capital protejat sunt instrumente financiare care ofera atat protectia capitalului la maturitate (intr-un grad ridicat, de peste 90%), cat si oportunitatea de a castiga de pe urma aprecierii pretului unui anumit activ suport. Certificatele pot avea o gama larga de active suport, de la actiuni si marfuri, pana la indici si cosuri de instrumente financiare.

Mecanismul de functionare a certificatelor cu capital protejat este asemanator celui a unui depozit bancar care plateste dobanda numai la maturitate. Astfel, protectia capitalului este asigurata, in masura specificata, numai la maturitatea certificatului.

Depozite cu dobanzi preferentiale

Clientii cu venituri mari si care aleg serviciile de private banking pot beneficia de dobanzi preferentiale atunci cand isi constituie un depozit bancar. In prezent, dobanzile au scazut si au ajuns la un prag de 1% pentru depozitele in lei si sub 1% pentru cele constituite in euro, fiind in aceeasi linie cu piata interbancara. In acest context, clientii cu averi ridicate au ajuns sa beneficieze de dobanzi nu foarte diferite de cele acordate unui client obisnuit de retail.

Analistii anticipeaza ca 2016 va fi un an cu volatilitate ridicata si recomanda ca cea mai buna solutie pentru investitori ar fi diversificarea portofoliului de detineri prin abordarea unui mix de instrumente de investitie cu expuneri balansate pe obligatiuni si fonduri cu profile diferite de risc. Totodata, acestia sustin ca scopul unei astfel de solutii ar trebui sa fie lichiditatea portofoliului pentru ca investitorii sa aiba o flexibilitate in a-si schimba strategia investitionala in functie de oportunitatile sau amenintarile ce pot aparea pe pietele financiare.

Sursa foto: TZIDO SUN/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri