Bancherii nu pot estima daca avansurile percepute la creditele ipotecare, majorate dupa promulgarea darii in plata, vor reveni la normal in contextul in care bancile romanesti fac calcule interne cu privire la impactul pe care legea il are, iar rezultatele vor fi diferite de la o institutie la alta, in functie de gestionarea riscurilor si de evolutia pietei.

„Bancile au depasit perioada de stres, de exercitiu ipotetic. Acum suntem intr-un exercitiu concret, intr-o etapa de calcul direct al impactului. Fiecare banca incearca sa identifice si sa administreze corect acest risc sistematic” a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor si presedintele executiv al Alpha Bank, in cadrul unei conferinte de presa.

El a adaugat ca in analiza riscului, bancile trebuie sa tina cont de istoricul si de comportamentul clientilor, tocmai de aceea nivelul avansului la creditele ipotecare va fi diferit la nivelul fiecarei banci. „Incercam sa modelam statistic cat mai exact posibilul impact care tine de particularitatile fiecarei banci, nu este ceva ce putem face la nivelul industriei. Onest, nu stiu in ce directie se vor duce avansurile creditelor ipotecare”, a spus Oprescu.

Prematur pentru pronuntarea asupra provizioanelor

Presedintele Alpha Bank a declarat ca momentan este prematur pentru a declara nivelul provizioanelor. „In industria bancara avem abordare pe riscuri, iar daca nu stii cati vor veni sa dea in plata, asta nu inseamna ca nu vor fi multe cazuri. Analiza de risc presupune ca acolo unde nu ai date clare sa calculezi rezerve cat mai mari astfel incat sa acoperi niste riscuri pe care nu le poti masura”.

Primele calcule privind valoarea provizioanelor cu care bancile trebuie sa suplimenteze au loc la sfarsitul lunii mai, iar cel mai probabil acestea vor fi facute publice dupa terminarea semestrului financiar, adica in iulie, dupa cum a declarat Gabriela Stefania Gavrilescu, director adjunct BRD.

Ce banci au marit avansul

Pana in prezent, primele zece banci au majorat aportul propriu la contractarea unui credit. Alte cinci banci mai mici au facut acelasi pas, printre acestea numarandu-se OTP, Piraeus, Banca Romaneasca, Intesa SanPaolo si Banca Carpatica. Avansul minim pentru creditele imobiliare in lei era de 15%, iar pentru euro de 25%, potrivit reglementarilor BNR.

Bancile care au marit avansul pana acum sunt: BCR, BRD, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank, CEC Bank, ING Bank, Alpha Bank, Bancpost, Garanti, Banca Romaneasca, OTP Bank, Piraeus Bank, Intesa SanPaolo si Banca Carpatica.

Sursa foto: www.BillionPhotos.com/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri