2019 se anunta un an efervescent in zona banking-ului digital, avand in vedere ca numeroase proiecte ajung la maturitate dupa investitiile masive de anul trecut. Pe de alta parte, in acest an, bancile locale vor simti in mod real amenintarea marilor companii din tehnologie - Google, Apple - dar si concurenta din partea FinTech-urilor precum Revolut sau Orange Money. Iata 10 predictii care, potrivit surselor noastre, au sanse mari de a se materializa in 2019.

Predictiile de mai jos sunt bazate pe surse din piata sau pe estimari personale, cu exceptia cazurilor in care jucatorii au facut declaratii in acest sens, fiind citati ca atare.

1. Cea mai mare banca din piata va lansa Neo si creditarea digitala

Dupa integrarea Bancpost, incheiata in ultimele zile din 2018, cel mai important proiect al Bancii Transilvania devine Neo, o platforma digitala prin care banca promite ca "banking-ul nu va mai fi la fel". Deocamdata, nu se stie daca proiectul care va inlocui - potrivit surselor din piata - platformele de Internet si Mobile Banking va avea si o identitate juridica distincta sau va fi o platforma similara cu cea a BCR, denumita George.

In pietele mature la nivel international, mai multe banci traditionale au ales sa dezvolte entitati distincte (neo-banks), care sa deserveasca clientii digitali, la costuri mult mai mici.

De asemenea, BT a inceput din primavara anului trecut sa pregateasca si versiunea de creditare 100% digitala prin utilizarea certificatelor calificate pentru a semna la distanta contractul de imprumut, iar acum proiectul este aproape incheiat, lansarea fiind programata in T1.

In prezent, mai multe banci si IFN-uri ofera in piata locala credite 100% digitale, cele mai mari nume fiind ING Bank, UniCredit Bank, Libra Internet Bank si TBI Bank, ultima dintre ele permitand si non-clientilor sa obtina un imprumut prin canale video, fara sa fie nevoie sa treaca printr-o sucursala.

2. Google va livra servicii financiare dupa obtinerea licentei de e-money in Europa

La final de an, una dintre cele mai importante miscari in banking-ul european a fost facuta nu de catre o banca, ci de catre Google, jucator din BigTech care intra tot mai puternic in zona serviciilor financiare. Astfel, la final de decembrie, Google Payment Lithuania UAB a obtinut licenta de institutie emitenta de moneda electronica (e-money).

Licenta de e-money ii va permite gigantului american sa emita moneda electronica si sa ofere servicii de plata in toate pietele din Europa prin transferul acestei licente in afara Lituaniei.

In Romania, Google isi va face intrare pe piata serviciilor financiare prin lansarea Google Pay, in primul trimestru al anului, dar licenta de e-money ii va permite sa emita in viitorul apropiat si carduri, asa cum fac si alte FinTech-uri europene, precum Revolut, Monzo sau N26 (toate avand insa in prezent si licenta bancara).

Deocamdata, potrivit surselor din piata, doar ING Bank si Banca Transilvania, banci care ofera deja clientilor posibilitatea de a plati cu telefonul mobil, se vor inrola in Google Pay. Restul bancilor locale inca nu au luat o decizie sau nu au implementat procesul de tokenizare a cardurilor, proces fara de care nu pot dezvolta platile mobile si nici nu se pot inrola in Google Pay.

3. Apple Pay ajunge si el in Romania pe final de an

Asa cum s-a intamplat in numeroase piete in care Google a intrat cu GPay, la 6 luni distanta si-a facut aparitia si gigantul Apple cu al sau serviciu de plati mobile.

Potrivit unor surse, strategia pe Europa a Apple vizeaza intrarea cu Apple Pay in toate pietele pana la final de 2019, estimand ca majoritatea sunt pregatite din punct de vedere al acceptarii pentru a sustine profitabilitatea produsului de plata cu telefonul mobil.

4. ING va lansa creditul 100% digital si pentru non-clienti

ING Bank a fost a doua banca din piata care a lansat creditarea 100% online, dupa Libra Internet Bank, dar este banca care a investit cel mai mult in promovarea procesului rapid prin care poti sa iti iei un credit pe telefonul mobil. In 2019, potrivit planurilor oficiale, ING Bank pregateste si optiunea prin care si non-clientii sa isi poata deschide un cont 100% online la distanta, pentru ca apoi sa poata accesa si creditul digital din aplicatia de Home'Bank si sa primeasca cardul acasa.

"Urmatorul lucru pe care urmeaza sa il lansam consta in a permite viitorilor clienti sa isi deschida relatia cu banca printr-un proces full digital", a precizat Robert Anghel, Head of Daily Banking in cadrul ING Bank.

5. BCR il va extinde pe George cu functia de plata si creditare digitala

Dupa lansarea cu mare fast a platformei George, la final de octombrie, oficialii BCR au promis ca vor lansa trimestrial noutati in George. Astfel, pentru prima jumatate a acestui an, George va integra platile NFC, ceea ce inseamna ca BCR va deveni a treia banca din piata care va permite platile cu telefonul mobil. Nu este inca clar daca BCR va decide sa lase clientilor si optiunea de a-si inrola cardurile si in Google Pay.

De asemenea, a doua cea mai mare banca din sistem, dupa active, lucreaza si la solutia de creditare 100% online, care va putea fi accesata tot din platforma George, proiectul urmand sa fie implementat tot in prima parte a lui 2019.

Reprezentantii BCR precizau in decembrie 2018 ca asteapta intrarea in vigoare a cerintelor obligatorii ale directivei europene PSD2 pentru a putea integra in platforma de digital banking George si conturile pe care utilizatorii le au la alte banci. Tot atunci, cu ocazia unui eveniment de prezentare a platformei, Cristian Mustata, seful departamentului de strategie digitala BCR, anunta ca George are peste peste 100.000 de utilizatori, aplicatia fiind descarcata, in medie, de 3.000 de persoane pe zi.

6. Revolut poate ajunge la 400.000 de clienti pana la final de an

Deja cel mai popular FinTech din Romania, Revolut are planuri mari pentru 2019, mai ales ca a obtinut si licenta bancara in Europa.

Potrivit estimarilor facute de Irina-Nicoleta Scarlat, country managerul Revolut in Romania, pana la sfarsitul primului semestru Revolut ar trebui sa atinga in Romania borna de 250.000 useri, de la 135.000 in prezent. Pentru finalul anului, tinta este si mai ambitioasa, de 400.000 de clienti.

Pe de alta parte, avand in vedere riscurile legislative care au escaladat in Romania si taxa pe activele bancare, transferul licentei in Romania s-ar putea sa mai astepte. De altfel, Revolut anuntase ca incepe implementarea licentei in 2019, concentrandu-se initial asupra Lituaniei, tara unde a fost obtinuta licenta, ca mai apoi sa se axeze pe alte piete cheie din Europa, prioritare fiind Franta, Germania, Polonia si Marea Britanie.

7. Raiffeisen lanseaza si ea creditarea digitala si face un upgrade aplicatiei mobile

Daca in trecut, Raiffeisen Bank a cochetat cu ideea introducerii semnaturii biometrice in sucursale, pentru a elimina hartia si a simplifica procesul de creditare a clientilor, 2019 va fi anul in care va lansa creditarea 100% digitala, utilizand certificatele calificate. Procesul va fi integrat si in noua aplicatie mobila, care va fi lansata in primul trimestru al anului.

Raiffeisen Bank se va alatura astfel ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Libra Internet Bank, BCR, BRD si TBI Bank, institutii care deja ofera sau sunt in curs de a implementa creditarea online.

8. BRD lanseaza o platforma digitala omni-channel

Dupa lansarea ContAll in noiembrie, primul agregator de conturi bancare din piata, BRD va lansa in 2019 o platforma digitala omni-channel care va sustine aplicatiile de online si mobile banking si, pe viitor, alte canale de interactiune cu clientii: branch/call center.

Astfel, a treia banca din piata va avea o singura platforma pentru toate solutiile, fie ca este vorba de online si mobile banking, fie ca este vorba de CRM.

De asemenea, potrivit unor surse din piata, BRD va incheia in acest an si procesul de tokenizare, dar si cel de creditare 100% online. Cel mai probabil, BRD va permite inrolarea cardurilor in Google Pay si Apple Pay.

9. Orange va emite carduri si va lansa si plata cu telefonul

Orange Money, IFN-ul sub umbrela caruia operatorul telecom Orange livreaza servicii financiare, ofera deja clientilor conturi IBAN, si in foarte scurt timp, va emite si carduri fizice de credit si de debit. Initial, lansarea cardurilor trebuia sa aiba loc la final de noiembrie, dar clientii sunt informati din aplicatie ca vor putea solicita cardurile fizice in curand.

Deocamdata, Orange Money functioneaza ca portofel digital in care puteti incarca bani din orice card bancar de la alte banci sau Fintech-uri, dar in cursul acestui an portofelul digital va fi upgradat si cu functia de plata cu telefonul mobil, Orange fiind in proces de obtinere a licentei de tokenizare in urma parteneriatului strategic cu Visa.

10. eMag va intra incet incet in zona serviciilor financiare cu eMag Pay

eMag ar putea deveni in curand un concurent serios al bancilor, tinand cont de existenta unui pool de clienti fideli care folosesc frecvent cardul, peste 500.000 dintre acestia alegand sa isi inroleze cel putin un card in aplicatia eMag pentru a face platile mai rapid.

Potrivit datelor eMag, aproape 30% dintre plati sunt realizate cu cardul, iar dintre acestea jumatate sunt efectuate in sistem de rate fara dobanda. Mai mult, seful eMag, Iulian Stanciu, a declarat in toamna anului trecut ca pregateste lansarea eMag Pay pentru primavara lui 2019.

Sursa foto: Alfa Photo_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri