BRD SocGen lanseaza primul agregator de conturi bancare din piata, luand fata jucatorilor de tip Fintech care asteptau implementarea PSD2 pentru a se conecta la sistemele bancilor. ContAll este o noua functionalitate a aplicatiei MyBRD Mobile care permite clientilor sa urmareasca atat cheltuielile realizate prin conturile BRD, cat si prin alte 4 banci locale.

Sun sloganul "Aduci toate conturile de la BRD si alte banci intr-un app si le verifici printr-un tap", BRD incearca sa ia fata Fintech-urilor care, cel putin in teorie, se vor putea conecta la interfata oricarei banci (iar banca va fi obligata de directiva PSD2 sa isi deschida sistemul) incepand cu septembrie 2019.

Pe langa BRD, clientii isi vor putea vedea in prima faza conturile de la BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen si ING Bank, dar banca franceza promite ca lucreaza la contectarea cu sistemele mai multor banci din piata locala.

Cum reuseste BRD acest lucru, tinand cont ca bancile locale nu si-au deschis inca interfetele?

BRD, ca multe alte banci sau Fintech-uri din afara Romaniei, se foloseste de tehnologia de "screen scraping", in acest caz de cea dezvoltata de Fentury (un agregator financiar creat de Fintech-ul Salt Edge). Tehnologia permite doar citirea informatiilor financiare ale clientului, fara ca banca la care are contul sa isi dea acordul.

Practica "screen scraping-ului", intens disputata in Europa (inclusiv in Instanta), este o scurtatura si este folosita ca solutie temporara pana la implementarea finala a directivei PSD2, cand bancile vor fi obligate sa ofere API-uri pe care Fintech-urile sau alte banci sa le foloseasca pentru a prelua informatiile legate de conturile si tranzactiile clientilor.

Este motivul pentru care, deocamdata, ContAll de la BRD nu permite transferul intre conturile clientului. "Momentan nu, dar lucram la asta. Aceasta functionalitate integreaza datele tale financiare cu posibilitatea doar de a le vizualiza. Aceasta inseamna ca banii nu pot fi transferati din conturile tale folosind aceasta functionatate de agregare", este raspunsul BRD la intrebarea cu privire la transferul intre conturi.

Modelul BRD poate fi urmat cat de curand si de alte banci, oficiali ai BCR declarand, cu ocazia lansarii George in Romania, ca se gandesc sa creeze un agregator similar, pentru a le da posibilitatea tuturor clientilor sa isi vada conturile de la alte banci in aplicatia George.

ContAll BRD integrator PSD2

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri