Orange Money este FinTech-ul operatorului telecom Orange, prezent in mai multe tari la nivel global. In Romania a ajuns in urma cu trei ani, iar modelul de business aplicat de echipa locala pana in acest moment pare sa fi dat rezultate mai bune decat cele ale competitorilor din industria telecom care au incercat sa atace piata cu solutii financiare. L-am avut invitat la podcastul Future Banking pe Mircea Spinei, head of transactions and payments la Orange Money pentru a afla cum arata cifrele in acest moment si cum planuieste FinTech-ul sa castige cat mai multi utilizatori in perioada urmatoare.

Orange a anuntat lansarea oficiala a FinTech-ului Orange Money la finalul anului 2016, entitatea beneficiind de o licenta de emitere a monedelor electronice obtinuta de la Banca Nationala a Romaniei inca din decembrie 2015. In prezent, FinTech-ul si compania Capital Financial Services S.A., care activeaza sub brandul Twispay, sunt singurele institutii de plata emitente de moneda electronica care si-au luat licenta la BNR si nu activeaza prin intermediul unor licente obtinute in alta tara.

La inceput, prin intermediul aplicatiei, utilizatorii puteau plati facturi de utilitati, reincarca optiuni PrePay si primi si transfera fonduri intre ei. Prima mutare importanta a fost facuta in luna iulie a anului 2018, in urma careia Orange Money a devenit primul FinTech ce oferea conturi IBAN in lei, permitandu-le astfel utilizatorilor sa isi transfere bani in aplicatie din conturi bancare.

Opt luni mai tarziu, in martie 2019, FinTech-ul a facut o miscare ce l-a transformat intr-un competitor serios pentru jucatori precum Revolut, Monese sau bancile traditionale de pe piata. Mai exact, a lansat cardurile de debit fizice si virtuale, plata cu telefonul prin tehnologia NFC si prin intermediul ceasurilor inteligente Fitbit sau Garmin.

Am lansat prima Harta a FinTech-urilor Romanesti. O poti descarca gratuit de AICI.

Deschiderea unui cont Orange Money se face 100% online in cazul abonatilor Orange, iar in ceea ce priveste utilizatorii de cartele PrePay, acestia trebuie sa isi programeze si o vizita in magazinele operatorului telecom pentru activarea contului. Intr-un interviu acordat wall-street.ro in luna martie a acestui an, Haris Hanif, CEO-ul Orange Money, preciza ca FinTech-ul este in cautarea unei solutii care sa le permita utilizatorilor de cartele PrePay sa isi deschida cont 100% online.

Spinei, Orange Money: Avem peste 160.000 de clienti si 20.000 de carduri emise

In prezent, conform declaratiilor facute de catre Mircea Spinei, head of transactions and payments la Orange Money, in cadrul podcastului Future Banking, FinTech-ul a depasit 160.000 de clienti si 20.000 de carduri emise. La cresterea bazei de clienti a contribuit si integrarea cu portofelul digital Apple Pay, FinTech-ul fiind parte a primei transe de jucatori din piata care a facut acest pas, alaturi de Banca Transilvania si ING Bank Romania.

"Ecosistemul pe zona asta de plati cu cardul este complet, iar asta se vede si din tranzactiile clientilor nostri. Din cele realizate la POS, 95% sunt contactless, iar aproximativ jumatate dintre acestea prin intermediul solutiilor NFC, respectiv Apple Pay, FitBit Pay, Orange Pay sau Garmin Pay", precizeaza Spinei in cadrul podcastului Future Banking.

Spinei: Nu ne luptam neaparat cu bancile, ci cu numerarul

Reprezentantul Orange Money nu considera ca lupta pe care o duce FinTech-ul este neaparat una cu bancile, ci in principal cu zona de numerar.

"Speram ca aceasta promovare a solutiilor digitale va duce si la o educare a clientului, la o obisnuire a lui cu tipul acesta de instrumente financiare si implicit o diminuare a numerarului. Noi credem ca numerarul este competitorul nostru principal si ca orice jucator, indiferent de unde vine, atat timp cat diminueaza nisa utilizatorilor de numerar face un lucru bun in Romania", explica Spinei.

Asculta integral podcastul Future Banking pentru a afla optiunile pe care Orange Money planuieste sa le integreze odata cu trecerea la Open Banking:

Ne gasesti podcastul si pe urmatoarele platforme:

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri