OTP Bank Romania, subsidiara a grupului ungar omonim, se alatura bancilor care au luat masuri dupa promulgarea legii darii in plata si mareste avansul perceput la creditele ipotecare de la 15% la minimum 20% pentru imprumuturile in lei.

Intr-o solicitare adresata wall-street.ro inainte de a lua aceasta masura, seful bancii Laszlo Diosi declara ca avansul pentru un credit ipotecar porneste de la pragul stabilit de banca, in acest caz de 20%, si poate fi diferit in functie de tipul imobilului sau locatia acestuia. Potrivit site-ului bancii, avansul perceput poate ajunge pana la 40% din valoarea imobilului.

Astfel, daca pentru un credit de 50.000 euro (225.000 lei), OTP Bank cerea inainte un avans de 7.500 euro (33.750 lei), in prezent avansul OTP Bank pentru aceeasi valoare a creditului este de 10.000 euro (45.000 lei).

Piraeus Bank si Carpatica, printre ultimele banci care au marit avansul

OTP Bank se alatura astfel celor 15 banci care au decis sa majore avansul in contextul publicarii legii darii in plata in Monitorul Oficial. In urma cu o saptamana, alte doua banci din sistem au aplicat aceeasi metoda.

Piraeus Bank percepe acum 30% din valoarea imobilului pentru un imprumut acordat pe o perioada mai mica sau egala cu 15 ani si 40% pentru un credit cu scadenta mai mare de 15 ani, atat pentru creditele in lei, cat si in euro.

Banca Carpatica, controlata in proportie de 64% de Patria Bank (fosta Nextebank), cere si ea un avans de 28% la imprumuturile in lei, noile conditii fiind valabile chiar din ziua in care darea in plata a intrat in vigoare, 13 mai.

Toate bancile din top 10 au marit avansul

Pana in prezent, primele zece banci au majorat aportul propriu la contractarea unui credit. Alte cinci banci mai mici au facut acelasi pas, printre acestea numarandu-se OTP, Piraeus, Banca Romaneasca, Intesa SanPaolo si Banca Carpatica. Avansul minim pentru creditele imobiliare in lei era de 15%, iar pentru euro de 25%, potrivit reglementarilor BNR.

BCR a renuntat la creditele in euro si ofera imprumuturi doar in moneda locala. Avansul este de 35%, iar perioada de finantare s-a redus de la maxim 30 de ani la 25 de ani.

BRD percepe un avans de 35% pentru creditele in lei cu o valoare mai mica de 250.000 de euro, adica pragul pentru care se aplica darea in plata. Pentru imprumuturile mai mari de 250.000 de euro, avansul ramane de 15%.

La Banca Transilvania, persoanele care vor sa isi cumpere prima locuinta si vor accesa un imprumut pana in 125.000 de euro (echivalent in lei) vor avea nevoie de un avans de numai 20%. Pe de alta parte, in cazul imprumuturilor in lei, care nu se incadreaza in conditiile de prima locuinta si in limita a 125.000 euro, avansul cerut de Banca Transilvania va fi de 25%. In cazul imprumuturilor in euro, avansul standard porneste de la 30%.

Raiffeisen Bank a fost prima institutie bancara din Romania care a ales sa creasca avansul inca din ianuarie, cand darea in plata era retrimisa in comisiile de specialitate pentru vot. Astfel, la imprumuturile ipotecare in lei avansul a urcat la 35%, iar la creditele in euro a ajuns la 40%.

Avansurile percepute de Unicredit Bank au ajuns la 25% atat pentru finantarile in lei, cat si pentru cele in euro.

Banca de stat CEC Bank a marit la 30% avansul la creditele imobiliare si a majorat marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual in cazul creditelor in lei si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta.

ING Bank a decis si ea sa majoreze avansul la creditul ipotecar in lei de la 15% la 25%.

Banca greceasca Alpha Bank a crescut avansul perceput la imprumuturile in lei si in euro la pragul de 30%, respectiv 40%.

Bancpost, banca elena detinuta de Eurobank, a ridicat avansul la 33% pentru creditele in lei, iar pentru imprumuturile imobiliare in euro a crescut aportul propriu la 43%.

Garanti Bank a modifica politica de creditare la imprumuturile imobiliare in euro, avansul minim fiind de 40%. Pentru creditele in lei, avansul perceput a ramas la 15%.

La Banca Romaneasca, avansul pentru imprumuturile imobiliare in lei sunt de 35%, iar pentru cele in euro de 40%.

In februarie, Intesa SanPaolo a crescut avansul pentru imprumuturile ipotecare in lei la 20%, iar in euro la 25%. Ulterior, in aprilie, banca a mai operat o majorare a avansurilor ajungand, in contextul darii in plata, sa perceapa un avans de minim 25% la lei si minim 30% la euro.

Sursa foto: Denphumi/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri