International Insurance Consortium (IIC Group), o companie inregistrata in Olanda cu afaceri in Ucraina, anunta ca a interupt finalizarea procesului de achizitie a actiunilor Carpatica Asig, pe motiv ca i-a fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul asiguratorului.

"Acest fapt implica retragerea dosarului de achizitie depus la ASF in vederea aprobarii achizitiei a 100% din actiunile companiei. IIC Group a avut o imagine clara asupra planului de revitalizare si redresare necesar al Carpatica Asig ceea ce ar fi creat un viitor promitator pentru companie", se arata in comunicatul IIC Group.

IIC Group a anuntat in martie anul curent ca a ajuns la o intelegere cu actionarii Carpatica Asig, controlata, pana la intrarea in mecanismul de rezolutie, de catre omul de afaceri Ilie Carabulea. Ulterior, Carpatica Asig a intrat sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). In martie, investitorul afirma ca vrea sa preia integral compania de asigurari locala si sa parafeze tranzactia pana in vara, insa operatiunea trebuie aprobata de ASF.

ASF a anuntat in a doua parte a lunii ianuarie ca va aplica masurile de rezolutie in cazul societatii Carpatica Asig pentru a evita efectele negative asupra stabilitatii financiare a pietei asigurarilor, urmand sa intocmeasca planul in maxim 6 luni. Totodata, a desemnat FGA ca administrator temporar, avand competenta de a reprezenta asiguratorul.

"Datorita statutului special al Carptica Asig, care este sub adiministrarea speciala a FGA, lui IIC i-a fost negat accesul la informatii importante si relevante referitoare la statusul companiei. In acest blocaj de comunicare neobisnuit, a fost imposibil sa stabilim un canal de comunicare eficient cu persoanele responsabile de administrarea si operatiunile companiei. In acelasi timp situatia companiei Carpatica Asig se deteriora iar cifrele prezentate noua in faza initiala nu au mai putut fi folosite ca si baza pentru redresarea ulterioara a companiei. Ca si consecinta, implementarea unui plan de redresare impunea un orizont de timp mult mai mare. IIC Group a ajuns la concluzia retragerii sale din proiectul Carpatica Asig", se mai arata in comunicatul investitorului.

Vrea ASF alt investitor pentru Carpatica Asig?

Despre activitatea Carpatica Asig, sub regimul de supraveghere si de conducere temporara de FGA, Misu Negritoiu, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), spunea de curand ca societatea “merge foarte bine, se fac curatenii, se reinterpreteaza un registru sau operatiuni pe care le-au facut ei care sa conduca la o sanatate financiara sporita”. De asemenea, ASF a purtat recent discutii, in legatura cu preluarea Carpatica Asig, cu mai multi investitori internationali, pe langa vehiculul olandez IIC Group, discutiile avand loc si la nivel individual, cu conducerea temporara a asiguratorului aflat in procedura de rezolutie, FGA, potrivit lui Misu Negritoiu.

“Probabil saptamana viitoare vom lua o decizie in legatura cu un dosar pe care il avem (privind investitorul IIC) si in acelasi timp am mai deschis posibilitatea si pentru alti investitori, am avut de curand discutii la Bucuresti cu alti investitori interesati, care se uita si la Carpatica”, a mai afirmat Misu Negritoiu, prezent recent la o conferinta. In prezent, toata fosta conducere Carpatica Asig - Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Ilie si Oprea Carabulea - este cercetata penal sub acuzatia de constituire de grup infractional organizat. Persoanele in cauza sunt acuzate ca ar fi ascuns rezultatele reale ale Carpatica Asig, inclusiv pentru a pacali un potential investitor.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri