Dan Bucsa, macroeconomistul UniCredit Bank la Londra, a declarat ca situatia din Romania incepe sa arate similar cu cea din 2008, dinainte de criza, cu o revenire a consumului si a salariilor, dar inca nu a ajuns la acel punct, incat preturile locuintelor, care au scazut cu circa 25%, nu au reintrat pe panta ascedenta, precum in Ungaria, astfel ca exista spatiu de crestere.

“Inca nu ne intoarcem la situatia din 2008, dar incepem sa bifam incet-incet, cu o nonsalanta incredibila, aceleasi puncte. Cumva restul tarilor incearca sa evite situatia, chiar si populatia, oamenii incearca sa se comporte diferit, noi pare ca uitam ceva mai repede”, si-a inceput Bucsa prezentarea la o intalnire cu jurnalistii, conform News.ro

El a aratat ca preturile locuintelor din Romania au scazut cu circa 25% dupa criza si au ramas cam la acelasi nivel din 2011-2012 incoace, in timp ce in Ungaria preturile s-au redus cu 15%, iar din martie 2014 au recuperat 8%, urcand in Budapesta chiar si cu 40% in aceasta perioada.

“In Romania nu avem aceeasi crestere si faptul ca nu avem un bubble imobiliar este principala diferenta intre acum si ceea ce s-a intamplat inainte de criza. Daca cumva Europa intra in recesiune dintr-un motiv anume, nu cred ca va exista o corectie masiva in preturile locuintelor din Romania, ca nu si-au revenit deloc”, a explicat macroeconomistul.

Bulgaria, in aceeasi situatie cu Romania

In aceasta situatie se regaseste si Bulgaria, unde este explicabil, fiind o tara mai batrana, iar cererea de locuinte este mult mai mica.
Unul dintre motivele pentru care preturile au ramas reduse este programul guvernamental Prima Casa, care a dus la o convergenta a preturilor spre 60.000 de euro si cumva a prevenit o revenire a preturilor in ultimii ani.

Un alt aspect, evidentiat de volumul creditelor, este ca celelalte credite sunt de inlocuire, de refinantare a creditelor din valuta in lei, asa incat volumul total al creditelor de locuinte din Romania nu a crescut semnificativ.

O diferenta substantiala intre romani si unguri vine din averea populatiei, ungurii fiind cam de doua ori mai bogati, ca procent in PIB.
Diferenta este explicabila prin datoria publica, fiindca aceasta nu dispare niciodata, ci se transfera doar de pe un bilant pe altul, astfel ca ungurii, cu o datorie publica de 70%, sunt si mai bogati decat tari cu datorie publica de circa 40%, cum este Romania, subliniaza macroeconomistul.

“Este loc ca pretul locuintelor sa-si revina in Romania, ar putea fi un motor de crestere daca totul merge bine in Europa”, adauga Bucsa.
Consumul, care a inregistrat o crestere de 20%, a ajuns la nivelul din 2008, precum si salariile reale, existand o corelatie foarte puternica intre cele doua. Ce nu a crescut inca la nivelul din perioada ante-criza sunt creditele de consum, dar recupereaza puternic si ele.
Bucsa a aratat ca imprumuturile noi in lei au accelerat in perioada de dinaintea intrarii in vigoare a legii darii in plata, cu un avans mai puternic pentru populatie decat pentru firme, atat pe creditele de consum, cat si pe cele de locuinta.

Pe de alta parte, diferenta dintre cresterea salariilor si cea a productivitatii este cea mai mare din anul 2005 pana in prezent.
“Diferenta acum fata de atunci este ca productivitatea nu mai creste deloc, asta din cauza lipsei de investitii, in timp ce salariile cresc, in special pe baza salariului minim”, mentioneaza reprezentantul UniCredit Bank la Londra.
Problema cea mai mare pe termen lung a Romaniei o reprezinta populatia care nu munceste, reprezentand circa 3 milioane de persoane care nici macar nu-si cauta un loc de munca.

Sursa foto: Colliers International

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri