Ministerul Finantelor Publice a emis un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Codului Fiscal pentru ca persoanele care apeleaza la Legea darii in plata sa nu mai fie nevoite sa plateasca impozitul aferent transferului de proprietate imobiliara in cazurile in care cedeaza imobilul pentru stergerea datoriei sau cer anularea datoriilor ramase dupa executarea silita. Proiectul va intra saptamana urmatoare in sedinta Guvernului.

"Masura se aplica o singura data numai la prima dare in plata, chiar daca creditul este garantat cu una sau mai multe proprietati imobiliare. Beneficiar este orice persoana fizica, indiferent de calitatea pe care o are in contractul de credit si care apeleaza pentru prima data la darea in plata. Pentru orice dare in plata ulterioara, se plateste impozitul pe transferul proprietatii imobiliare”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Persoanele care au fost deja executate silit si care apeleaza la articolul 8(5) din Lege pentru a li se anula datoriile ramase nu vor mai trebui sa achite impozitul pe transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal.

De asemenea, persoanele care au achitat sub orice forma impozitul, dupa intrarea in vigoare a OUG, pot cere restituirea acestuia.
In prezent, persoanele fizice care au fost supuse executarii silite a imobilului ipotecat printr-un contract de credit au obligatia platii impozitului aferent venitului din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal.

Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat inca de saptamana trecuta modificarea Codului Fiscal printr-o ordonanta de urgenta pentru a-i scuti de plata impozitului pe transferul de proprietate in cazul operatiunilor de dare in plata pe cei care apeleaza la aceasta procedura pentru o proprietate.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta va fi inclus pe ordinea de zi a sedintei de saptamana urmatoare a Guvernului, iar dupa decizia executivului ordonanta va fi publicata in Monitorul Oficial, a declarat pentru wall-street.ro un reprezentant al Ministerului Finantelor. Ordonanta urmeaza sa intre in vigoare de la momentul publicarii, daca nu se mentioneaza un termen precis.

Acelasi proiect de ordonanta propune acordarea unui regim fiscal simplificat si un tratament fiscal specific in ce priveste impozitarea veniturilor operatorilor statistici pentru realizarea de statistici oficiale. Culegerea de date prin operatorii de teren, cum ar fi cei utilizati de catre Institutul National de Statistica, este deosebit de importanta pentru respectarea cerintelor regulamentelor UE in ce priveste statisticile oficiale.

O alta modificare propusa este aprobarea unui alt plafon de incasari decat cel stabilit de lege, la cererea operatorilor economici organizatori de anumite evenimente. Totodata, li se permite agentilor economici care achizitioneaza anumite categorii de produse de la persoane fizice, cu plata in numerar, sa retraga din banca sume mai mari decat plafonul existent in prezent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri