“In urma notificarii de dare in plata, Banca Transilvania a remis un document de unde reise in mod clar intentia acesteia de a bloca procedura de executare silita, conform legii 77/2016, insa solicitarea principala de anulare a debitului rezidual, a fost respinsa, ba chiar mai mult banca ne-a anuntat ca debitorul va fi notat in Biroul de Credit”, a afirmat duminica avocatul intr-o postare pe site-ul sau, potrivit News.ro.

El a aratat ca, astfel, BT este a doua banca mare care va notifica la Biroul de Credit persoanele care vor apela la procedura de dare in plata.

BCR a fost prima institutie de credit care a raspuns la o notificare de dare in plata cu trimiterea informatiilor la Biroul de Credit, daca imprumutul este inchis prin dare in plata, informatiile fiind stocate pe o perioada de patru ani.

“Informatia cu privire la inregistrare in Biroul de Credit S.A. a operatiunii de inchidere cint de credit prin darea in plata reprezinta o informatie negativa (...) De asemenea, aceste informatii vor fi raportate la centrala Riscurilor de Credit, administrata de catre Banca Nationala a Romaniei“, i-a raspuns BCR unui client la notificarea trimisa.

In cazul in care un client al unei banci a ajuns deja in situatia de executare silita, creditul sau si informatiile aferente acestuia au fost transmise anterior de catre finantator la Biroul de Credit.

Banca este obligata sa raporteze aceste informatii Biroului de Credit dupa 30 de zile de intarziere la plata ratelor. Odata aflat in evidenta Biroului de Credit, un client are sanse foarte reduse sau deloc la accesarea unui nou imprumut in urmatorii patru ani. Informatiile din Biroul de Credit pot fi accesate de banci, companii de asigurari, de leasing, dar si de telecomunicatii si alte servicii.

Citeste si:

Banca Transilvania mai transmite clientului ca, daca instanta va aproba contestatia depusa, va aplica dobanzile de intarziere si penalizatoare la debitul restant, calculate ca si cum suspendarea executarii nu ar fi avut loc.

Avocatul Cuculis le recomanda celor care sunt refuzati de banca la aplicarea legii darii in plata, in conditiile in care institutia de credit contesta notificarea, sa o actioneze in instanta.

“Se poate deschide un proces prin care sa obligati banca sa se conformeze stergerii debitului restant sau transferului de proprietate in mod fortat (pe instanta costurile cu taxele sunt zero), doar daca va incadrati in conditiile legii”, a mai spus Cuculis.

Intre timp, Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal, prin care sa scuteasca de plata impozitului pentru transferul de proprietate in cazul darii in plata doar prima operatiune de dare in plata, chiar daca imprumutul aferent este garantat cu mai multe proprietati.

Totodata, vor fi scutiti de plata impozitului si debitorii executati silit, iar cei care au apucat deja sa plateasca vor putea solicita recuperarea banilor.