Dan Suciu, purtatorul de cuvant al bancii centrale, a declarat faptul ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a luat deja in calcul riscul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana si va monitoriza cu atentie volatilitatea leului, avand la dispozitie toate instrumentele necesare pentru a atenua eventuale socuri si reactii.

“In acest moment, evident ca exista o volatilitate mai ridicata in piete, dar comparativ cu pietele regionale leul are o volatilitate mult mai mica, in comparatie cu zlotul, care are o depreciere undeva spre 4%”, a afirmat Suciu, conform News.ro

Cotatiile din piata valutara au depasit 4,54 lei/euro in debutul sedintei de tranzactionare de vineri, insa leul a pierdut doar 0,6% din valoare, mult mai putin decat alte monede din regiune cu regim similar, de flotare controlata.

In regiune, zlotul polonez a pierdut aproape 3% din valoare in primele tranzactii de vineri, fiind cotat la un nivel de aproape 4,49 unitati/euro, in timp ce forintul s-a depreciat cu peste 1%, pana peste pragul de 317 unitati/euro.

“Monitorizam insa cu mare atentie (piata – n.r.) pentru ca, evident, va trebui sa atenuam eventuale socuri si reactii, mai degraba indirecte. Pot sa spun ca avem toate instrumentele la dispozitie, spre deosebire de alte banci centrale, si asta inseamna dobanda, rezerve, chiar si interventii. Toate sunt la dispozitia Bancii Nationale in cazul in care va fi nevoie”, a subliniat Suciu.

BNR a luat in calcul scenariul iesirii Marii Britanii din UE

El a precizat ca BNR luase in calcul scenariul iesirii Marii Britanii din UE in ultimele documente oficiale, printre care raportul asupra stabilitatii financiare, cu un risc semnificativ, iar banca centrala are pregatit mecanismul de reactie. Efectele de prima runda ale Brexit asupra Romaniei sunt cele de volatilitate a monedei in piata, insa efectele semnificative care preocupa banca centrala si autoritatile sunt cele de ancorare a Romaniei in realitatile europene.

“Aici vor fi schimbari semnificative si vor aparea repozitionari si acest lucru evident ne poate afecta pe termen mediu si lung”, a mentionat Suciu, intors recent la BNR din pozitia de purtator de cuvant al Guvernului.

Impactul pe termen mediu si lung asupra Romaniei va fi atat pe zona fondurilor europene, cat si in ceea ce priveste institutiile europene, fiind important de vazut cum se vor repozitiona si recalibra acestea.

Britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in referendumul istoric de joi, intr-o proportie de 51,9%, in timp ce 48,1% au optat pentru ramanerea in blocul comunitar, arata rezultatele finale anuntate dupa incheierea numaratorii sufragiilor.
Presedintele Klaus Iohannis se va intalni, la ora 11.00 cu premierul Dacian Ciolos, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu liderii partidelor politice, la Cotroceni, pentru consultari pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri