“In acest moment, evident ca exista o volatilitate mai ridicata in piete, dar comparativ cu pietele regionale leul are o volatilitate mult mai mica, in comparatie cu zlotul, care are o depreciere undeva spre 4%”, a afirmat Suciu, conform News.ro

Cotatiile din piata valutara au depasit 4,54 lei/euro in debutul sedintei de tranzactionare de vineri, insa leul a pierdut doar 0,6% din valoare, mult mai putin decat alte monede din regiune cu regim similar, de flotare controlata.

In regiune, zlotul polonez a pierdut aproape 3% din valoare in primele tranzactii de vineri, fiind cotat la un nivel de aproape 4,49 unitati/euro, in timp ce forintul s-a depreciat cu peste 1%, pana peste pragul de 317 unitati/euro.

“Monitorizam insa cu mare atentie (piata – n.r.) pentru ca, evident, va trebui sa atenuam eventuale socuri si reactii, mai degraba indirecte. Pot sa spun ca avem toate instrumentele la dispozitie, spre deosebire de alte banci centrale, si asta inseamna dobanda, rezerve, chiar si interventii. Toate sunt la dispozitia Bancii Nationale in cazul in care va fi nevoie”, a subliniat Suciu.

BNR a luat in calcul scenariul iesirii Marii Britanii din UE

El a precizat ca BNR luase in calcul scenariul iesirii Marii Britanii din UE in ultimele documente oficiale, printre care raportul asupra stabilitatii financiare, cu un risc semnificativ, iar banca centrala are pregatit mecanismul de reactie. Efectele de prima runda ale Brexit asupra Romaniei sunt cele de volatilitate a monedei in piata, insa efectele semnificative care preocupa banca centrala si autoritatile sunt cele de ancorare a Romaniei in realitatile europene.

Citeste si:

“Aici vor fi schimbari semnificative si vor aparea repozitionari si acest lucru evident ne poate afecta pe termen mediu si lung”, a mentionat Suciu, intors recent la BNR din pozitia de purtator de cuvant al Guvernului.

Impactul pe termen mediu si lung asupra Romaniei va fi atat pe zona fondurilor europene, cat si in ceea ce priveste institutiile europene, fiind important de vazut cum se vor repozitiona si recalibra acestea.

Britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in referendumul istoric de joi, intr-o proportie de 51,9%, in timp ce 48,1% au optat pentru ramanerea in blocul comunitar, arata rezultatele finale anuntate dupa incheierea numaratorii sufragiilor.
Presedintele Klaus Iohannis se va intalni, la ora 11.00 cu premierul Dacian Ciolos, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu liderii partidelor politice, la Cotroceni, pentru consultari pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii.

Sursa foto: agerpresfoto