Cu siguranta te-ai gandit cum ai vrea sa iti traiesti varsta a treia si deja visezi cum o sa pleci si o sa vizitezi toate locurile pe care nu ai apucat sa le vezi in tinerete, cand iti construiai cariera, iti intemeiai o familie si aveai responsabilitatea educatiei copiilor. Pentru a te asigura ca vei putea face tot ce ti-ai propus, este foarte important sa te preocupi de pe acum si sa incepi sa te gandesti serios la fondul tau de pensii, spun specialistii Kruk, care ofera cateva sfaturi prin care poti sa iesi la pensie cu suficiente economii.

In primul rand, informeaza-te!

O informare completa despre acest subiect este foarte importanta si utila. Daca esti angajat si ai intre 18 si 35 de ani, o parte din contributia ta de asigurari sociale este administrata de un fond privat de pensii. De obicei, alegi acest fond in primele 4 luni de activitate. In cazul in care nu ai ales niciun fond, vei fi repartizat aleatoriu de catre Casa Nationala de Pensii Publice.

Informeaza-te asupra drepturilor tale, dar si asupra conditiilor de administrare ale acestui fond: comisioanele percepute de administrator, politica de investitii, respectiv care sunt instrumentele financiare si procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare si raportare catre fiecare participant.

Pregateste un plan

Pentru a face un plan cat mai eficient ar trebui sa calculezi suma de bani de care vrei sa dispui in momentul in care iesi la pensie. Nu uita, ar trebui sa ai in vedere stilul de viata pe care doresti sa il ai dupa ce iesi din activitate. Daca vrei sa calatoresti, incearca sa estimezi costurile. In mod normal, o persoana are nevoie de 70-80% din veniturile actuale pentru a trai confortabil.

Incepe azi!

Specialistii recomanda sa incepi administrarea fondului tau de pensii cat mai curand posibil, varsta ideala fiind cea de 25 de ani. Daca incepi din timp, fondul tau de pensie va fi mai eficient si vei avea mai multe oportunitati in momentul in care vei ajunge la apogeul carierei tale. In plus, vei avea suficienta experienta astfel incat sa faci investitii mai eficiente si mai sigure.

Investeste inteligent

Investitiile sunt impartite in trei categorii mari: investitii cu grad ridicat de risc, cu grad mediu de risc si investitii sigure. Activele cu risc pot fi: obligatiuni corporate, obligatiuni cu randament ridicat, fonduri mutuale de actiuni, actiuni. Activele sigure sunt: fonduri de obligatiuni, depozite bancare, titluri de stat. Asadar, fiecarei etape a carierei ii corespunde un anumit tip de investitii. Pentru inceput, obiectivul ar trebui sa fie cresterea mai rapida a resurselor, dar trebuie sa ai grija cum investesti.

La sfarsitul carierei tale obiectivul ar trebui sa fie protectia banilor pe care i-ai acumulat. De aceea, la varsta de 60-65 de ani activele cu risc nu ar trebui sa depaseasca 10% din investitiile tale. Cu cat activele sunt mai variate, cu atat siguranta investitiei tale creste.

Revizuieste planul

Este foarte important sa revizuiesti mereu planul initial pentru a te putea adapta usor la schimbarile economice importante sau la eventualele modificari ale cadrului legislativ. De asemenea, vei simti nevoia sa faci modificari in momentul in care vei capata mai multa experienta. Aceasta revizuire ar trebui sa iti permita monitorizarea obiectivelor propuse anterior. Daca vezi o neconcordanta iti poti planifica strategia din timp si vei preintampina situatiile dificile.

Cumpatarea si planificarea sunt atribute ale romanilor, care de-a lungul timpului au invatat ca trebuie sa-si faca iarna car si vara sanie. Intelepciunea din batrani ne invata si astazi ca este bine sa ne pregatim din timp pentru diverse situatii, pentru a putea trece cu usurinta peste schimbarile inerente din viata noastra. Obtinerea informatiilor relevante si planificarea sunt elemente esentiale pentru un plan eficient, ale carui rezultate sa le resimtim atunci cand avem nevoie “, a spus Daniela Dochia, Senior Specialist Comunicare si Relatii Publice la KRUK Romania.

Sursa foto: Vladyslav Starozhylov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri