Vesti bune pentru romanii care au credite in euro. Euribor la 3 luni este la un nou minim istoric, aproape de -0,3%

Indicele Euribor la 3 luni, in functie de care se calculeaza si dobanda pentru o parte mare a imprumuturilor acordate in euro in Romania, inclusiv in cadrul programului Prima Casa, a atins un nou minim istoric, de aproape -0,3%, potrivit Bancii Transilvania.

Evolutia este determinata de posibilitatea implementarii de catre Banca Centrala Europeana a "unor noi masuri de relaxare pentru consolidarea procesului de relansare economica si contracararea presiunilor deflationiste”, afirma analistul senior al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

Potrivit euribor-rates.eu, Euribor s-a situat miercuri si joi, saptamana trecuta, la -0,295%, un nou minim istoric. Euribor negativ inseamna ca rata se scade de fapt din marja de dobanda aplicata de bancile comerciale la creditele in euro. Dobanda efectiva este insa mai ridicata, in contextul in care costul real al creditului include si taxele si comisioanele percepute de banci.

Multe dintre creditele in euro aflate in prezent in derulare au fost acordate pentru achizitia de proprietati imobiliare, inclusiv in cadrul programului Prima Casa. Astfel, in primii ani ai programului, au fost acordate imprumuturi si in euro, pe langa cele in lei. Creditele in euro au fost excluse din program spre sfarsitul anului 2013, in contextul in care autoritatile si bancile au mizat pe incurajarea creditarii in lei, pentru eliminarea riscului de curs valutar.

Banca Centrala Europeana se afla cu dobanda de politica monetara la un minim istoric, si deruleaza un amplu program de sprijinire a economiei prin achizitii masive de obligatiuni. Analistii se asteapta chiar la o suplimentare a acestui program, inclusiv in contextul referendumului din Marea Britanie. In iunie, Banca Centrala Europeana a pastrat dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost mentinuta la 0,25%, iar dobanda la depozite, aplicata bancilor care stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru 24 de ore, a ramas la -0,40%.

Citeste si:
Vor avea lichiditate obligatiunile in euro ale BT cu un cupon de 3,5%?
BT Capital Partners:...

Pentru imprumuturile in lei, ROBOR aproape de minimul istoric

Si romanii cu imprumuturi in lei au parte de o perioada cu dobanzi scazute, indicele Robor la 3 luni fiind in prezent la 0,8%, foarte aproape de minimul istoric. Robor nu s-a miscat puternic nici in urma deciziei luate de britanici la referendmul din iunie de a parasi Uniunea Europeana.

In timp ce pentru Euribor va ramane probabil o perioada mai lunga la un nivel foarte redus, ca urmare a politicii Bancii Centrale Europene, Robor ar putea creste din 2017.

Ingustarea coridorului de dobanda, o masura pe care oficialii BNR au tot amintit-o in prima parte a anului, va duce la o scumpire a creditelor in lei. Insa, referendumul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana da peste cap planurile bancii centrale, iar decizia privind inasprirea politicii monetare si implicit cresterea Robor ar putea fi amanata pana in ianuarie 2017.

Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank, a explicat la Profesionistii in Banking ca dobanda relevanta pentru pretul banilor in piata este cea a facilitatii de depozit, de 0,25%. In momentul in care BNR va decide sa ingusteze acest coridor de dobanda, deci practic sa plateasca mai mult pentru depozitele bancilor, sa zicem 0,5%, o miscare paralela de 0,25 puncte procentuale va avea loc si pe Robor la 3 luni, indicatorul dupa care se calculeaza majoritatea creditelor in moneda locala.

Citeste si:
ROBOR la 3 luni a coborat la 3,04% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni a...

"Credem ca lichiditatea va ramane excedentara pe tot parcursul acestui an, astfel incat diferentialul de aproape un punct procentual dintre rata dobanzii cheia a BNR, de 1,75%, si Robor nu se va ingusta. Totusi, ne asteptam ca Roborul sa creasca incepand cu primul trimestru al anului viitor, sedinta de pe 6 ianuarie fiind o posibilitate pentru a vedea aceasta crestere a dobanzii relevante", prognozeaza Dascalu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri