AXA Life Insurance a fost preluata de VIG prin doua dintre subsidiarele sale din Romania - BCR Asigurari de Viata si Omniasig. VIG detine in Romania companiile de asigurari Asirom, Omniasig si BCR Asigurari de Viata, astfel ca divizia AXA ar fi a patra companie din portofoliu de pe piata romaneasca. VIG este liderul pietei de asigurari din Romania, cu o cota de piata de aprope 20%, conform News.ro.

Tranzactia va fi finalizata dupa aprobarea autoritatilor romane

Pentru a putea fi finalizata, tranzactia trebuie sa primeasca aprobarea autoritatilor romane, in special din partea Autoritatii de Supraveghere FInanciara (ASF). Tranzactia vine pe fondul unui avans al pietei de asigurari de viata din Romania.

“Piata asigurarilor de viata din Romania a crescut cu 11% in 2015. Si BCR Asigurari de Viata, companie din grupul VIG si al doilea mare jucator pe piata asigurarilor de viata din Romania, cu o cota de piata de 14,4%, a inregistrat o crestere semnificativa anul trecut”, a declarat directorul general al VIG, Elisabeth Stadler.

AXA a incercat sa vanda divizia de asigurari de viata in 2013 catre Astra Asigurari. La cateva luni dupa semnarea acestui acord, in februarie 2014, a fost deschisa procedura de administrare speciala in cazul Astra Asigurari, iar Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a respins tranzactia.

Citeste si:

In 2014, AXA a semnat un nou acord de vanzare a diviziei de asigurari de viata cu societatea de administrare a investitiilor SAI Certinvest si cu societatea de investitii financiare SIF Transilvania.

ASF a repsins preluarea companiei de catre SAI Certinvest

In vara anului trecut, ASF a respins preluarea companiei de asigurari Axa Life Insurance de catre SAI Certinvest, motivand decizia prin neindeplinea unor conditii privind soliditatea financiara. Iesirea AXA de pe piata asigurarilor de viata din Romania vine pe fondul slabei dezvoltari a pietei, cu mult sub estimari. O analiza realizata in 2014 de catre Consiliul Concurentei arata ca piata asigurarilor de viata din Romania are un nivel redus de dezvoltare, iar veniturile din prime subscrise si ponderea in produsul intern brut (PIB) sunt in scadere.

In plus, autoritatea anti-monopol constata reducerea graduala a numarului de concurenti pe piata asigurarilor de viata, care are unele caracteristici proprii unei piete cu structura de oligopol - bariere de intrare si numar redus de concurenti -, dar si trasaturi specifice pietelor dominate de monopoluri, prin diferentierea produselor.

Anul trecut, AXA Life Insurance a inregistrat venituri brute din prime de 4,5 milioane euro, in principal din politele de asigurari de viata traditionale. Compania are o cota de piata de circa 2% in domeniul asigurarilor de viata. VIG a inregistrat in primul trimestru o crestere a primelor brute subscrise cu 41,8% in Romania, pana la 142,3 milioane euro, evolutie care mentine grupul pe pozitia de lider pe piata romaneasca.

Sursa foto: Willyam Bradberry / Shutterstock