Decizia de a publica veniturile a fost luata de Consiliul de Administratie al Bancii Nationale pentru a asigura transparenta. Modul in care vor fi publicate veniturile membrilor Consiliului de Administratie va fi decis de BNR in cursul acestei luni. Guvernatorul bancii a declarat ca desi a indeplinit varsta de pensionare nu si-a depus dosarul si nu incaseaza venituri rezultate din pensie care sa se cumuleze cu salariu.

De asemenea, guvernatorul a precizat ca BNR va publica in curand si minutele sedintelor de politica monetara, asa cum fac si alte banci centrale din lume. Practic, discutiile membrilor CA vor putea fi consultate de publicul larg, iar economistii si jurnalistii vor putea evalua mai bine mecanismele care au dus la luarea anumitor decizii ale BNR.

"Consiliul de Administratie al BNR, intrunit in sedinta din 3 august 2016, a analizat modul cum a evoluat in ultimii ani, la nivelul bancilor centrale membre ale Sistemului European al Bancilor Centrale, raportul intre independenta institutionala si transparenta procesului decizional. Pe baza datelor analizate, s-a constatat ca in multe banci centrale ale sistemului european s-a accentuat si diversificat procesul de transparentizare si informare publica, cu deosebire cel legat de deciziile de politica monetara si de salariile conducerii executive. In consecinta, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa faca publice minutele sedintelor de politica monetara ale Consiliului si veniturile realizate de membrii CA al BNR", se arata in comunicatul bancii centrale.

Continutul si modul de publicare a informatiilor privind deciziile de politica monetara si a veniturilor se vor stabili in sedinta Consiliului de Administratie din luna august.

Sursa foto: Agerpres