In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, publicat in luna mai, BNR estima ca rata anuala a inflatiei va fi de 0,6% la finalul lui 2016.
”Scenariul de baza releva o traiectorie proiectata a ratei anuale a inflatiei semnificativ mai joasa decat cea previzionata anterior, in contextul persistentei la nivel global si regional a unui nivel scazut al inflatiei, de natura sa afecteze comportamentul inflatiei de baza, dinamica preturilor volatile, dar si cea a preturilor administrate”, a spus Isarescu, conform NEws.ro.

Rata anuala a inflatiei a urcat in luna iunie pana la -0,7%, de la -3,5% in luna mai. Evolutia a fost generata de eliminarea efectului scaderii TVA la alimente, din iunie 2015, din indicele anual, in conditiile in care preturile au scazut in iunie fata de luna anterioara, ca urmare a ieftinirii alimentelor.

Potrivit BNR, mentinerea ratei anuale a inflatiei in teritoriul negativ se datoreaza exclusiv efectului indus de reducerea cotei standard a TVA de la 24% la 20%, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Citeste si:

Iunie 2016 este prima luna din ultimul an in care indicatorul inflatiei anuale nu mai include efectul scaderii taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru alimente de la 24% pana la 9%, masura aplicata de la 1 iunie 2015. In schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% pana la 20%, de la 1 ianuarie 2016. In plus, de la inceputul acestui an, cota TVA pentru apa potabila si pentru cea folosita la irigatii a scazut la 9%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% pana la 20% are un efect de reducere a preturilor finale cu 3,2%, in cazul in care comerciantii ar aplica integral reducerea taxei la preturile de la raft.

Sursa foto: EM Karuna / Shutterstock