Sase patronate din transporturi cer Parlamentului sa-l demita pe presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, pentru modul in care a administrat piata asigurarilor RCA, potrivit unui comunicat publicat miercuri, in contextul in care acesta este audiat de catre parlamentari.

Anuntul transporturilor vine dupa ce Partidul National Liberal (PNL) a cerut, marti, in plenul Senatului, demisia lui Negritoiu, iar premierul Dacian Ciolos a declarat miercuri ca nemultumirile transportatorilor au fost generate de lipsa de transparenta si claritate in domeniul asigurarilor, conform News.ro.

Transportatorii au cerut insistent in ultimele luni demisia presedintelui ASF, in contextul cresterii semnificative a preturilor asigurarilor auto obligatorii RCA in ultimul an. Tensiunile dintre cele doua parti s-au accentuat mai ales dupa acordul semnat la finalul anului trecut, prin care ASF a promis ca tarifele RCA nu vor creste, in medie, cu mai mult de 50% fata de preturile din vara anului trecut.

”Desi patronatele din transporturile rutiere sunt in discutii de un an de zile cu ASF, iar in decembrie 2015 au avut loc proteste, domnul Misu Negritoiu s-a dovedit incapabil sa gestioneze situatia si a adancit criza RCA de la finalul lui 2015”, se arata in comunicat.

Demiterea lui Negritoiu este ceruta de sase asociatii ale transportatorilor, Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) si Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum.

Patronatele sustin ca Negritoiu ar trebui sa plece din fruntea ASF, in contextul in care rata combinata a daunei a scazut in acest an, dar tarifele RCA au crescut si cu 50%. In plus, transportatorii considera ca sistemul bonus-malus a devenit complet nefunctional in mandatul actualului presedinte ASF, in conditiile in care asiguratorii au vandut asigurari RCA cu malus la preturi mai mici decat asigurari RCA cu bonus.

Transportatorii au cerut si obtinut, in negocierile cu comisia de buget-finante a Senatului, includerea unei masuri in noua lege ce reglementeaza asigurarile RCA, prin care va aparea o entitate independenta de ASF, care se va ocupa cu calcularea trimestriala a tarifelor RCA, pe baza unor criterii clare si transparente.

Premierul Dacian Ciolos a declarat miercuri, cand are loc audierea in Parlament a presedintelui ASF, ca nemultumirile transportatorilor au fost generate de lipsa de transparenta si claritate in domeniul asigurarilor.

Transportatorii au anulat protestul national din data de 15 septembrie, dupa ce Guvernul a fost de acord cu modificarea proiectului de Ordonanta de Urgenta publicat recent de Ministerul Finantelor, acceptand sa inghete tarifele asigurarilor auto obligatorii (RCA) timp de sase luni.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri