Transportatorii rutieri din 4 patronate protesteaza joi in Piata Victoriei, considerand ca Ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri de Guvern nu rezolva problema pe termen lung legata de tarifele RCA. In schimb, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), una din cele doua patronate care au renuntat la protest, considera ca a obtinut de la Guvern tot ceea ce a cerut si ca nu mai exista motive pentru protest, acesta fiind deturnat in alte scopuri.

Protestul, care are loc in Piata Victoriei, este programat sa inceapa la ora 9.00 si sa se termine la ora 15.00, la ora transmiterii acestei stiri incepand deja sa se stranga transportatori, care au venit cu masinile. Circulatia va fi restrictionata pe Soseaua Kiseleff, de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Victoriei si de la Piata Arcul de Triumf pana la Piata Presei, permitandu-se permanent circulatia pe Strada Arhitect Ion Mincu, anunta News.ro.

De asemenea, circulatia va fi resistematizata, prin asigurarea traficului pe doua benzi pe sens in fata cladirii Guvernului, intre Bulevardul Aviatorilor si Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascar Catargiu. Traficul rutier se va desfasura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzesti si Bulevardul Lascar Catargiu. Restrictiile de circulatie se vor aplica pana la ora 17.00.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum si Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) au decis sa continue protestul din 15 septembrie. "Ordonanta de Urgenta nu este suficienta, asteptam tarifele. O sa mai falimenteze niste firme pana cand ASF anunta tarifele", a declarat joi presedintele de onoare al FORT, Augustin Hagiu.

Potrivit OUG aprobata de Guvern si publicata miercuri seara, "in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ASF va stabili tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare RCA".

Citeste si:
Maria Grapini: Nu exista dumping social in transporturi in Romania
Cum vad tarile din Vest...

"Transportatorii rutieri considera inadmisibil ca Guvernul sa dispuna ca ASF sa stabileasca tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupa ce criza RCA a fost provocata chiar de ASF. (...) Potrivit art. 34 din OUG publicata in 14.09.2016, tariful maxim se stabileste de ASF fara nicio ghidare sau restrictie prin Ordonanta de urgenta", considera UNTRR, intr-un comunicat transmis joi dimineata.

Patronatele transportatorilor care participa la protest sustin ca tariful de 4.907 lei reprezinta dauna medie, de 18.500 lei, la care se adauga frecventa daunei de 15,6%. "Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", mentioneaza transportatorii.

Transportatorii cer si demisia presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, considerat responsabil de cresterea semnificativa a tarifelor RCA in ultimul an.

In actiunile anterioare erau implicate alte doua patronate - Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) si Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), care nu mai doresc sa continue protestul.

Citeste si:
RCA și incendii, în topul despăgubirilor plătite de Omniasig în 2019
Topul despăgubirilor plătite...

COTAR considera benefica adoptarea de catre Guvern a masurii de inghetare a pretului politelor RCA, dupa calculele tarifelor de referinta pe diferite clase de autovehicule, in functie de riscuri omogene, ce vor fi transmise de catre ASF, in perioada urmatoare. "Mitingul este ultima forma de protest ,dar noi am obtinut tot ce ne-am propus prin dialog. (...) Guvernul Romaniei a dat curs la toate cererile transportatorilor", a mentionat COTAR, intr-un comunicat transmis joi dimineata.

COTAR sugereaza ca protestul a fost deturnat in alte scopuri decat cele care tin strict de solicitarile privind tarifele RCA, fara a da detalii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Citește și
Far de Logan, facturat la 400 euro si inchirieri la cost de limuzina
Setari Cookie-uri