"Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) avertizeaza asupra cresterii tarifelor operatorilor de transport ca urmare a introducerii de catre Franta si Belgia a unor noi prevederi impotriva efectuarii perioadei de repaus saptamanal normala in cabina vehiculului. UNTRR sfatuieste operatorii de transport sa evite efectuarea perioadei de repaus in cele doua state, ca urmare a introducerii de noi reglementari privind perioada de repaus saptamanal normala in cabina vehiculului, reglementari ce prevad amenzi in cuantum de 1.800 euro in Belgia si 30.000 euro in Franta", se arata intr-un comunicat al organizatiei, potrivit Mediafax.

In situatia in care operatorii de transport sunt obligati sa tranziteze cele doua state si sa efectueze perioada de repaus saptamanal normala pe teritoriul statelor mentionate, UNTRR avertizeaza ca acestia vor fi nevoiti sa creasca tarifele de operare. Ei explica faptul ca tarifele de operare vor suporta majorari deoarece operatorul de transport va fi obligat sa suporte atat cazarea soferilor pe perioada respectiva, cat si costurile aferente parcarilor pazite obligatorii pentru asigurarea conditiilor de siguranta ale marfurilor transportate.
"O posibila solutie temporara este ca soferul sa efectueze aceasta perioada de repaus saptamanala, mai ales in cazul tranzitarii Frantei, in cort, langa vehicul, daca nu exista interdictii clare in acest sens", mentioneaza sursa citata.

In Franta a intrat in vigoare legea prin care se interzice conducatorilor auto sa efectueze perioada de repaus saptamanal normala in cabina vehiculului. Nerespectarea regulamentului se considera infractiune si este amendata de 30.000 euro si un an de inchisoare pentru administratorul firmei. In data de 21 iunie 2014 a intrat in vigoare in Belgia decretul regal prin care se interzice efectuarea perioadei de repaus saptamanal normala in cabina vehiculului. Sanctiunea pentru nerespectarea acestei prevederi poate ajunge la 1.800 euro.

Prevederile se refera exclusiv la perioada de repaus saptamanal normala, si nu se aplica in cazul perioadei de repaus saptamanal reduse. "Atat Franta, cat si Belgia, pot verifica aplicarea legislatiei nationale doar pe teritoriile proprii si nu pot cere dovezi asupra modului in care a fost efectuata perioada de repaus saptamanal normala, pentru perioadele precedente, mai ales daca au fost realizate pe teritoriul altor state", se mai spune in comunicat.