Comisia Europeana va prezenta miercuri noi propuneri de reglementari privind capitalul bancilor, in conformitate cu standardele internationale stabilite de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancara si Board-ul pentru Stabilitate Financiara (FSB), relateaza MarketWatch.

Noile reglementari, numite reguli privind capacitatea de absorbtie a pierderilor, vor fi aplicate la nivelul Uniunii Europene. Aceste reguli cer bancilor importante pentru stabilitatea sistemului financiar mondial, dintre care 13 se afla in UE, sa detina rezerve mai mari de obligatiuni sau alte instrumente financiare pentru a se proteja de eventuale pierderi. Reglementarile au fost concepute de FSB pentru a se evita programele de salvare din banii statului, care au provocat indignare in timpul crizei financiare, conform News.ro.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care va prezenta propunerile, a spus ca implementarea noilor reglementari se va corela in mod inteligent cu alte reguli bancare. O alta parte a pachetului de reglementari este introducerea unui nivel minim obligatoriu de 3% pentru rata indatorarii, respectiv capitalul exprimat ca procentaj din active.

Propunerile nu vor fi contestate, potrivit oficialilor UE si analistilor, intrucat nu include propunerile Comitetului Basel cunoscute sub numele Basel IV. Acele propuneri au fost respinse de catre bancile eurpene, care sustin ca ar urca semnificativ nivelul capitalului si le-ar slabi competitivitatea in raport cu bancile din SUA.

In propunerile UE se mai afla o regula care cere bancilor straine sa detina capital suplimentar in regiune. Oficialii UE spun ca masura reflecta legislatia americana si are rolul sa previna ca guvernele sa suporte costurile, daca o banca mare din afara Uniunii are probleme.

Citeste si:
NN: Solvency II a scos la lumina asiguratori fara solvabilitate
Robin Spencer, NN Group:...

Dombrovskis a spus ca propunerile ar putea deschide calea pentru introducerea asigurarii depozitelor la nivelul zonei euro si a uniunii pietelor de capital. Comisia a mai propus marti o lege care ar atenua regulile privind falimentul firmelor mici si al antreprenorilor, pentru sustinerea companiilor startup. Propunerile Comisiei Europene trebuie aprobate de guvernele statelor UE si de catre Parlamentul European, ceea ce ar putea dura peste un an.

Sursa foto: Shutterstock/Stocked House Studio

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Presiuni la Comisia Europeana in favoarea Fintech-urilor