Politicienii romani se declara indignati de faptul ca sunt considerati “persoane cu risc” si sustin ca sunt deasupra oricaror suspiciuni de criminalitate financiara. Din aceasta cauza, senatorii au decis sa elimine din proiectul de Lege care transpune directiva europena pentru combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului orice referire la “persoanele expuse politic”. Ce inseamna asta? Ca afacerile lor, controlate direct sau indirect, nu vor fi supuse noilor reglementari.

Este vorba de Legea privind combaterea spalarii banilor si fiantarii terorismului care transpune, cu mare intarziere, Directiva europeana cu acelasi obiectiv. Si, pe langa faptul ca va fi transpusa cu mare intarziere (dupa ce Romania a fost trimisa in judecata la Curtea de Justitie a Uniunii Europene pentru netranspunerea Directivei) se pare ca va fi si golita de continut.

Mai exact, Directiva aducea o serie de noutati in materie de evaluare a riscurilor de spalare a banilor si de identificare a beneficiarului real al produsului infractiunii. In acest context, actul normativ stabileste o serie de cerinte de transparenta bine definite cu privire la proprietarii reali ai societatilor comerciale. Din acest motiv, se solicita inclusiv interzicerea actiunilor la purtator (societatile nu mai au voie sa le emita, iar cele existente trebuie convertite in actiuni nominale, in termen de 18 luni, cu proprietarul la vedere).

Dupa numeroase avertismente de la Comisia Europeana, Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru transpunerea directivei. Acesta a fost, insa, amendat in Senat in punctele esentiale.

Politicienii, care "se sacrifica pentru binele tarii", resping titulatura de "persoana cu risc"

Unul dintre amendamentele admise la comisiile de specialitate se refera la eliminarea tuturor articolelor care se refera la "persoanele expuse politic". Presedintele Comisiei juridice, senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a spus ca aceasta referire ar fi "evident neconstitutionala".

"Avem o propunere de a elimina aceasta referire la “persoane expuse politic”. Mi se pare ca putem sa lasam textul sa mearga la Curtea Constitutionala, pentru ca este evident neconstitutional. Eu incerc sa construiesc ceva pentru tara asta si chiar nu vreau sa fiu considerat ca persoana cu risc. Adica, eu imi asum riscul de a construi ceva cu toata buna-credinta si nu vreau sa construiesc un text de lege care sa nasca abuzuri, pentru ca la un moment dat nu o sa mai vina nimeni sa construiasca ceva in tara asta daca eu, by the law, sunt considerat persoana cu un anumit grad de risc. (...) Am auzit niste povesti, zilele trecute, cu niste colegi care au ajuns la banci si li s-a refuzat deschiderea unor conturi pe veniturile parlamentare. Deci, suntem intr-o alta zona, in care nu ne-am gandit vreodata ca vom putea ajunge", a afirmat Cazanciuc, citat de Agerpres.

In aceste conditii, a fost eliminat integral articolul 3 din proiectul initial, care definea pe larg notiunea de “persoana expusa politic”, respectiv persoana fizica care exercita sau a exercitat functii publice importante (sef de stat, de guvern, ministru, secretat de stat, parlamentar, functie de conducere intr-un partid politic, sef al unei instante judecatoresti, ambasador, membru in conducerea unei companii de stat etc.

Asta inseamna ca afacerile alesilor vor fi exceptate de la verificarile impuse de Directiva mentionata.

Un alt amendament admis propune masuri de precautie privind clientela in momentul in care se efectueaza o tranzactie ocazionala a carei valoare este de "cel putin 15.000 de euro, indiferent daca tranzactia se efectueaza printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni care par a avea o legatura intre ele".

Eliminarea actiunilor la purtator a trecut de Senat

Reprezentantii Guvernului s-au opus adoptarii acestor amendamente, pe motiv ca propunerea legislativa are ca obiect de reglementare instituirea sistemului national de prevenire si combatere a terorismului prin transpunerea unei Directive UE.

In schimb, senatorii ai mentinut prevederea care vizeaza "eliminarea posibilitatii societatilor pe actiuni de a emite actiuni la purtator si acordarea unui termen rezonabil (de 18 luni) de efectuare a conversiei actiunilor la purtator in actiuni nominative" in cazul societatilor pe actiuni deja inmatriculate in Registrul Comertului.

Senatul este prima Camera sesizata, astfel ca forma finala a actului normativ va fi stabilita in camera Deputatilor. Directiva europeana ar fi trebuit transpusa in legislatia nationala inca din 26 iunie 2017.

Revolta politicienilor romani vine in contextul in care istoria recenta a demonstrat faptul ca infractiunile financiare de anvergura globala nu ar fi putut fi produse fara largul concurs al unor reprezentanti aflati la varful institutiilor de decizie in domeniu. Cel mai recent scandal de o asemenea amploare a scos la iveala detalii privind afacerile secrete a 128 de politicieni si demnitari din intreaga lume.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri