Economia romaneasca a crescut in primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), care depasesc sensibil prognozele analistilor.

Datele publicate marti arata o accelerare a cresterii economice in primul trimestru din 2017 fata de ultimul trimestru din 2016, cand produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 4,8%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului 2015.

In 2016, economia romaneasca a crescut cu 4,8%, cel mai inalt ritm de dupa 2008. Cu un an in urma, economia romaneasca a avansat cu 3,9%.
Pentru intregul an 2017, guvernul mizeaza pe o crestere economica de 5,2%, in timp ce institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimeaza un ritm cuprins intre 4% si 4,5%, noteaza News.ro.

Economia a primit mai multi stimuli din partea guvernului in ultimii doi ani, inprimul rand majorarea semnificativa a salariilor bugetarilor si a salariului minim pe economie.

Pe partea fiscala, Guvernul a redus taxa pe valoarea adaugata (TVA) la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie 2015, masura care a stimulat puternic vanzarile de bunuri alimentare, iar cota generala a TVA a fost redusa de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, si la 19%, de la 1 ianuarie 2017.

Citeste si:
[Infografic] Cat de lovita va fi economia romaneasca de Brexit
Infografic Cat de lovita va...

De asemenea, impozitul pe dividende si mai multe categorii de accize au fost micsorate in 2016, iar de la inceputul acestui an a fost eliminata supraacciza pe carburanti si "taxa pe stalp".

Masurile au stimulat consumul si cresterea economica, insa au generat dezechilibre externe importante.

Astfel, contul curent al balantei de plati a inregistrat in 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro, de peste doua ori mai mare fata de 2015, in special ca urmare a deteriorarii balantei comerciale.

Citeste si:
Cresterea economica de anul trecut, mai mare decat se prevedea
Cresterea economica de anul...
Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Oficial: Economia romaneasca a redus motoarele in 2019
Setari Cookie-uri