In 7 august, BNR a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a Regulamentului BNR nr.20/2009 privind institutiile financiare nebancare, toti cei interesati putand transmite observatii pana la 18 august. Noile modificari urmeaza sa se aplice de la 1 octombrie.

Principala modificare vizeaza introducerea unor cerinte de capital suplimentare, de zece ori mai mari decat cerintele maxime actuale, pentru creditele cu rate de dobanda peste anumite niveluri de dobanda: 200% pe an pentru credite pana la 15 zile, 100% pe an pentru credite cu scadenta cuprinsa intre 16 si 90 de zile si 32,5% pe an (de zece ori dobanda la creditul Lombard al BNR) pentru creditele cu scadenta peste 90 zile, in cazul imprumuturilor in lei, potrivit News.ro.

"La fiecare 100 lei imprumutati si la o rata a dobanzii anuale efective ( DAE ) peste pragurile din tabel, IFN trebuie sa asigure un capital de 67 lei", motiveaza BNR. Practic, prevederea reduce drastic apetitul IFN-urilor pentru a acorda imprumuturi riscante persoanelor fizice. BNR justifica modificarile prin necesitatea de a evita supraindatorarea persoanelor cu venituri mici.

"In cazul creditelor de tip online, (atat de blamate pentru valorile DAE ) formula DAE nu ar trebui sa se aplice, deoarece ea constituie un element de comparatie a ofertelor de credit de minim 12 luni. Aplicarea ei la un credit care se acorda pentru maxim o luna de zile duce la aparitia unor anomalii matematice si la un rezultat cu efect negativ publicitar, dar care in realitate este de 12 ori mai mic. Pentru un credit de 100 lei pentru o perioada de 30 de zile, DAE afisat conform formulei standard este de 4114 %, dar costul real total al creditului este de 36 lei, adica de 36%. Afirmatiile conform carora pentru un imprumut de 1 leu trebuiesc returnati 4.000 lei sunt total nefondate, rau-voitoare si fara baza reala", arata insa Patronatul Creditului IFN, referitor la informatiile vehiculate in presa scrisa si online cu privire la asa zisele abuzuri ale IFN-urilor.

Sursa foto: create jobs 51 / Shutterstock