Plata defalcata a TVA pare a fi iesit din atentia mediului de afaceri, odata cu promisiunea autoritatilor ca masura va va fi modificata, astfel incat sa se aplice obligatoriu doar companiilor in insolventa sau celor cu restante la plata TVA. Alex Milcev, partener in cadrul EY Romnaia, atrage, insa, atentia asupra faptului ca modificarile nu au fost inca adoptate, iar proiectul contine noi capcane pentru firme.

„Dupa cum stim, ideea initiala a Guvernului de a face obligatoriu din 2018 mecanismul de plata a TVA defalcata a starnit multe proteste si discutii in ultimele luni. Drept rezultat, guvernul a promis ca va modifica OG23 si ca va face acest mecanism optional din 2018. Desi, momentan, Monitorul Oficial contine in continuare doar versiunea obligatorie si nu pe cea optionala, oamenii de afaceri romani si straini – crezand ca problema TVA e ca si rezolvata – si-au indreptat atentia catre alte probleme fiscale de actualitate, precum transferul de asigurari sociale, directiva anti-abuz etc”, scrie Milcev.

Insa, pericolul consecintelor neintentionate nu a trecut in ceea ce priveste acest split TVA, incepand din 2018.

„Atrag atentia ca si astazi (in perioada 1 octombrie 2017 – 31 decembrie 2017) exista un sistem de split TVA optional, insa este foarte diferit calitativ fata de ce isi propune Guvernul de la 1 ianuarie 2018. Si aici multa lume – chiar si printre specialisti - nu isi da seama inca de consecintele practice nefaste ale noului sistem “optional””, a adaugat consultantul citat.

Cei care nu intra in sistem, ar putea fi penalizati major pentru greseli

Potrivit acestuia, sunt doua probleme fundamentale cu acest mecanism descris in proiectul de modificare a OG 23 afisat pe site-ul Ministerului de Finante.

„Prima se refera la subiectii noului sistem optional. Proiectul enumera societati in insolventa, precum si – foarte important – platitorii de TVA care au intarzieri de cel putin 30 de zile la plata TVA datorata in sume cuprinse intre 500 si 1500 leiei, diferentiat in functie de dimensiunea afacerii. Aceasta din urma conditie poate crea probleme majore deopotriva contribuabililor si ANAF. De ce? Nu e greu de inchipuit ca o firma mare, cu plati de TVA de ordinul milioanelor sau zecilor de milioane de lei lunar poate sa comita uneori erori – de interpretare, de neatentie, de omisiune. In cazul acestor companii, o eroare de calcul de 1500 de lei este una triviala, care se regleaza uneori pe loc, uneori cu 1-2 luni intarziere, in cadrul unor verificari interne sau eventual la un control fiscal, mult dupa aparitia acestei erori. Insa, conform noului proiect, o asemenea eroare negasita si necorectata pe loc poate sa arunce acest contribuabil mare direct in aplicarea obligatorie a split TVA! Daca aceasta incadrare automata nu este eliminata din varianta finala a OG, ANAF, mai devreme sau mai tarziu, se va confrunta cu mii sau chiar zeci de mii de companii care se vor trezi aplicand split TVA, fara nicio posibilitate sa evite aceasta consecinta nedorita”, a mai spus Milcev.

In acest caz, el considera ca este necesar un mecanism de avertizare a contribuabilului in privinta unei presupuse incalcari a legislatiei.

A doua problema este raspunderea contribuabililor care nu vor fi in split TVA, dar vor avea relatii comerciale cu cei care vor fi, fie cei in insolventa, fie cei incadrati fortat din cauza intarzierii de 30 de zile explicate mai sus.

„In mod ironic, desi formal in afara split TVA, acesti contribuabili vor trebui sa faca plati defalcate catre cei in sistemul split TVA, si mai mult de atat, vor fi responsabili pentru eventualele greseli la plata, cu sanctiuni de 50% din sumele platite in conturi “gresite”. Se pune problema, in acest caz, ce mai este optional pentru contribuabilii care formal nu sunt in sistemul de split TVA? Precizez ca niciuna dintre aceste doua probleme nu se regaseste in sistemul optional aplicabil in prezent, a subliniat reprezentantul EY.

Pentru a vita astfel de situatii, Milcev sustine ca nu trebuie impus celor care nu aplica split TVA sa faca plati defalcate in beneficiul celor care il aplica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri