Dobanzile bancare vor creste in continuare pe piata din Romania, in ritmuri moderate, desi in prezent asistam la o relativa stabilitate. Trendul este deja setat in aceasta directie nu doar in Romania, ci in intreaga lume, sustine presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu. Dobanzile la depozite, desi au ramas in urma celor la credite, vor urma si ele acelasi trend, a mai spus bancherul citat in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking.

Potrivit lui Danescu, in privinta dobanzilor, pe piata din Romania s-a produs un punct de inflexiune in 2017, dupa o perioada de 7 – 8 ani de scaderi.

In opinia sa, cresterea dobanzilor era asteptata, insa ritmul mai accelerat inregistrat pe finalul anului trecut are la baza si alti factori.

“In 2017 am asistat la o combinatie de mai multi factori: lipsa de lichiditate, anumite decizii, dar si trendul care venea din urma. Toate s-au suprapus si au generat un trend mai alert, care s-ar fi produs oricum, dar intr-un timp mai indelungat”, a explicat Danescu.

In privinta dobanzilor la depozite, oficialul ARB a explicat ca, in general, trendul este intotdeauna intarziat fata de cel la credite, insa si in acest caz se asteapta la o crestere.

Cu toate acestea, si chiar cu riscul ca dobanzile la depozite sa ramana real negative o perioada de timp (sub inflatie), deponentii nu vor migra masiv catre alte forme de economisire, pe de o parte din cauza alternativelor ridicate, dar si pentru ca multi pun un accent mai mare pe siguranta economiilor fata de profitul obtinut din plasarea acestora, explica Florin Danescu.

In cadrul emisiunii, el a mai vorbit si depre relatia dintre cresterea creditarii si PIB, provocarile legislative ale pietei bancare, dar si despre proiectele principale ale Asociatiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri