Ne confruntam cu o perioada fara precedent, in care institutiile financiare trebuie sa gestioneze un numar foarte mare de schimbari legislative. Numarul modificarilor de reglementari individuale pe care bancile trebuie sa le urmareasca la scara globala s-a inmultit de peste trei ori din 2011, ajungand la o medie de 200 de revizuiri pe zi.

Intr-o organizatie complexa, nu este vorba doar de schimbari de reguli si reglementari, ci despre impactul acestora asupra modelului de business si profitabilitatii. Organizatiile trebuie sa investeasca timp si sa discute toate aceste schimbari cu liderii din business, oferindu-le trainingul necesar pentru a intelege implicatiile asupra strategiei de afaceri, precum si impactul asupra sistemelor, proceselor si asupra oamenilor.

Responsabilitatile si atributiile consiliului de administratie si diversele comitete sunt in continua crestere in ceea ce priveste domeniul de aplicare si complexitatea lor. O mare parte din presiune este rezultatul unor cerinte de reglementare si supraveghere sporite. Consiliile de administratie se vad in postura de a crea din ce in ce mai multe comitete suplimentare pentru a raspunde mai bine responsabilitatilor, prioritatilor si nevoilor organizatiei.

In ultimele 12 luni, Autoritatea de Conduita Financiara a amendat persoanele fizice cu un total de 436.000 lire sterline

Suma totala a amenzilor acordate de Autoritatea de Conduita Financiara (FCA) din Marea Britanie a crescut de peste 10 ori in ultimul an, de la 22,2 milioane de lire sterline in 2016 la 229,5 milioane de lire in 2017. Chiar daca cea mai mare parte a acestora a fost perceputa impotriva unor institutiilor financiare ca Deutsche Bank sau Merrill Lynch, sanctiunile pentru persoanele fizice au fost mai ridicate.

FCA continua sa acorde mai multa atentie persoanelor fizice decat in anii precedenti. Modificarile recente in materie de reglementari vizand responsabilizarea indivizilor si a repercusiunilor impotriva acestora pentru orice comportament in afara „bunei purtari” impuse de autoritati, nu face decat sa sublinieze acest aspect.

Recompensarea valorilor si a unei culturi de risc prudente

In multe jurisdictii, autoritatile introduc noi masuri, pentru a responsabiliza managerii si oamenii din pozitiile cheie ale bancii nu numai pentru propriile actiuni, ci si pentru comportamentul celor pe care ii conduc sau indruma. Mai mult, se doreste corelarea in mod clar a stimulentelor financiare cu modul in care executivul isi indeplineste responsabilitatile.

Autoritatile de supraveghere doresc ca bancile sa-si stabileasca stimulentele, in special pentru pozitiile de conducere si pentru persoanele care isi asuma riscuri semnificative, in asa fel incat sa fie incurajate doar comportamentele sanatoase in gestionarea riscurilor. Un management eficient al riscului si un comportament prudent ar trebui sa devina o conditie prealabila pentru a obtine un bonus sau o promovare. In cele din urma, pentru a evidentia importanta responsabilitatii individuale, autoritatile de supraveghere iau din ce in ce mai multe masuri de executare impotriva responsabilului daca se dovedeste ca banca nu face acest lucru.

Membrii contribuie activ la indeplinirea responsabilitatilor consiliului?

Conceptul de responsabilitate individuala merge pana la varful institutiilor financiare. Autoritatea bancara europeana (EBA) si Autoritatea europeana pentru valori mobiliare si piete (ESMA) au emis directivele pentru evaluarea membrilor organelor de conducere si a titularilor in functii-cheie, care aduc responsabilitatea individuala in centrul atentiei.

In climatul actual marcat de incertitudine si schimbare, consiliile de administratie trebuie sa fie agile si flexibile. Capacitatea, componenta si structura consiliilor de administratie si ale comitetelor acestuia trebuie sa fie evaluate in permanenta pentru a se asigura ca acestea sunt aliniate la directia strategica a organizatiei. Conducerea trebuie sa alinieze strategia actuala si viitoare a companiei cu agenda in materie de reglementare si legislatie care este in continua modificare.

Studiile arata ca echipele cu o componenta diversa produc rezultate mai bune deoarece nu mai activeaza in virtutea "spiritului de turma", iar perspectivele diferite permit descoperirea mai multor solutii, atunci cand se identifica potentiale probleme. Autoritatile de reglementare doresc, prin urmare, sa vada modul in care cunostintele, competentele si experienta consiliului de administratie ii permit sa supravegheze eficient afacerile companiei.

Evaluarile consiliilor de administratie vor avea ca rezultat identificarea unor elemente concrete de actiune pentru a spori eficacitatea acestora

Pentru a spori eficacitatea consiliilor de administratie, bancile ar trebui sa efectueze evaluari anuale ale acestora, ale comitetelor sale si ale membrilor sai.
Prin aceste evaluari, organizatiile pot sa inteleaga mai bine functionarea comitetului si sa confirme alinierea competentelor individuale cu prioritatile si domeniile de interes. Evaluarile ar trebui sa ajute organele de conducere sa inteleaga cat de eficient lucreaza impreuna pentru a-si gestiona toate responsabilitatile si pentru a identifica daca sunt necesare modificari in compozitia bordului pentru a obtine un echilibru intre perspective noi si cunostinte institutionale.

Detaliile cu privire la procesul de evaluare impreuna cu actiunile rezultate pot fi facute publice pentru a cladi increderea si a raspunde preocuparilor investitorilor si ale autoritatilor de reglementare. Aceste mediatizari pot evidentia faptul ca membrii conducerii sunt cei mai calificati pentru a ghida compania si de ce reprezinta un avantaj strategic pentru cresterea pe termen lung a companiei. De asemenea, ar trebui pregatite planuri detaliate de actiune pentru a asigura reinnoirea cunostintelor, formarea si imbunatatirea continua a membrilor din conducere.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri