Rambursarile de credite sunt in crestere, sustine presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, dar este greu de spus daca pot fi puse pe seama cresterii Robor sau a scaderii increderii consumatorilor. Ce pot face clientii pentru a se proteja de cresterea dobanzilor?

van Groningen a explicat ca, intr-un context de scadere a increderii in economie, oamenii incep sa economiseasca mai mult, se indatoreaza mai putin si incearca sa isi ramburseze cat mai mult din credite. Pe de alta parte, pentru a se proteja de riscul de dobanda, clientii au optiunea de a lua credite cu dobanda fixa, chiar daca rata poate sa fie mai mare la inceput in comparatie cu cea de la un credit cu dobanda variabila.

“Eu cred ca banca explica destul de des clientilor ca le-ar fi mai bine cu un credit cu dobanda fixa, mai ales ca oferim si un grafic de rambursare in care luam un calcul o crestere cu 3 puncte procentuale a dobanzii. Daca majoritatea opteaza pentru un credit cu dobanda variabila, atunci asta e. Nu difera foarte mult de situatia dinainte de 2008 cand clientul mergea la banca care dadea cea mai mare suma”, a declarat seful Raiffeisen Bank in cadrul evenimentului de (re)pozitionare a bancii sub zodia responsabilitatii si a lansarii sloganului "Banking asa cum trebuie".

Totusi, imediat cum a crescut dobanda s-a observat si un interes mult mai mare pentru creditele cu dobanda fixa. Presedintele Raiffeisen Bank nu se asteapta insa la cresterea restantelor, ca urmare a evolutiei ascendente a indicelui Robor, avand in vedere ca si salariile au crescut mult.

Face parte din educatia financiara, trebuie sa intelegi ca platesti un pic mai mult pentru linistea ca vei avea de platit ani de zile aceeasi rata lunara. Daca cineva vrea insa cu orice pret rata variabila, atunci trebuie sa fie liber sa isi asume riscul respectiv.

Oficialii Raiffeisen Bank au anuntat inca din toamna lui 2017 ca realizeaza de un an teste de stres pentru clientii care solicita credite cu dobanda variabila luand in calcul o majorarea a indicelui de referinta (ROBOR) de 3 puncte procentuale, cu mult peste valoarea solicitata de Banca Nationala a Romaniei, de 0,6 puncte procentuale. Demersul are drept scop informarea clientului cu privire la riscul ca dobanda la credit sa ii creasca pe parcursul derularii creditului.

Economistul-sef al bancii, Ionut Dumitru, a precizat ca rezultatul testului de stres nu afecteaza gradul de indatorare al clientului. “Aceste teste sunt doar pentru informarea clientului, fara ca rata maxima posibila, rezultata in urma aplicarii testului, sa influenteze gradul de indatorare la contractarea creditului”, a explicat Dumitru in cadrul unei intalniri cu presa.

In octombrie 2017, peste 80% din creditele acordate de Raiffeisen Bank erau cu dobanda variabila.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri