Erste Group, banca mama a BCR, a raportat pentru 2017 un profit net de aproape 1,32 miliarde euro, in crestere cu aproape 5% fata de castigul din 2016. Erste face mai putini bani de pe urma dobanzilor, in contextul mediului prelungit cu dobanzi foarte scazute, dar in mod paradoxal atrage tot mai multi bani de la deponenti, mai ales din Austria si Cehia.

Venitul net din dobanzi a continuat sa scada, cu 0,5%, pana la 4,35 miliarde euro, cauzat in primul rand de dobanzile foarte mici la obligatiunile de stat detinute de banca.

Pe de alta parte, veniturile de pe urma comisioanelor a urcat in 2017 cu 3,8%, pana la 1,85 miliarde euro, in timp ce rezultatul din trading s-a prabusit cu 21,5%, la 223 milioane euro.

Profitul operational a scazut astfel cu aproape 6%, la 2,51 miliarde euro, iar raportul costuri/venituri a urcat la 62,4%.

"Anul 2017 a dovedit inca o data ca modelul nostru de business de banca in serviciul clientilor si companiilor din Europa Centrala si de Est functioneaza, si da rezultate excelente – incluzand aici cel mai mare profit net inregistrat vreodata, de 1,31 miliarde de euro. Dovada sunt si intrarile nete exceptionale de 13 miliarde de euro inregistrate de depozitele clientilor si cererea puternica din partea antreprenorilor si a clientilor de retail, carora le-am acordat imprumuturi noi de peste 9 miliarde de euro. Aceasta evolutie a fost sustinuta puternic de cresterea economiilor din regiunea ECE care a depasit-o pe cea din Europa de Vest si ar trebui sa continue sa o faca si in 2018. In plus, indicatorii nostri de capital si de lichiditate au contribuit semnificativ la rezultatele raportate in anul 2017", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Conducerea Erste propune un dividend mai mare cu 20%

"Avand in vedere o perspectiva pozitiva, consideram ca actionarii nostri ar trebui sa beneficieze de aceste rezultate bune pentru anul 2017 si, prin urmare, le vom propune un dividend de 1,20 EUR pe actiune, in crestere cu 20% fata de anul precedent", a mai spus seful Erste.

Activele totale ale grupului Erste au avansat cu 6%, pana la 220,7 miliarde euro, circa 10% fiind reprezentate de cash (21,8 miliarde euro). Creditele catre clienti si creantele de la acestia au crescut cu circa 7%, pana la 140 miliarde euro.

Pe de alta parte, depozitele au sporit intr-un ritm mai sustinut, in special ca urmare a interesului mare al deponentilor din Austria si Cehia, totalul ajungand la finalul lui 2017 la 151 miliarde euro, in crestere cu 9,4% fata de 2016.

In acest context, raportul credite/depozite a scazut de la 94,7% la 92,4%.

Rata creditelor neperformante a continuat sa se imbunatateasca, coborand la 4%, in timp ce rata de acoperire cu provizioane a ramas relativ stabila, la circa 69%.

"Obiectivul nostru nu este eliminarea provizioanelor de risc pentru ca doar asumandu-ne riscuri ne putem sprijini clientii", a subliniat Treichl.

Foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri