Romania ocupa un “onorabil” loc 2, dar de la coada clasamentului UE, in ceea ce priveste dimensiunea economiei subterane, dupa cum arata datele Banci Mondiale, prezentate de Cosmin Vladimirescu, general manager al Mastercard Romania, la conferinta "Incluziunea financiara - de la vorbe la fapte".

El a atras atentia ca 27,6% din PIB-ul Romaniei este nefiscalizat, platile in numerar fiind direct proportionale cu dimensiunea economiei subterane.

Ponderea numerarului este uriasa in Romania, masa monetara fiind de 6 ori mai mare decat media europeana. Impactul in taxe incasate daca ar fi sa ajungem la media europeana in ceea ce priveste ponderea economiei nefiscalizate, adica la 18%, ar insemna sa strangem in 5 ani circa 14 miliarde de euro - Cosmin Vladimirescu

Managerul Mastercard crede ca, desi gradul de incluziune financiara a urcat in ultimii ani pana la circa 60%, cei 4 din 10 romani care nu au inca acces la niciun instrument financiar sunt plafonati din punct de vedere al calitatii vietii si nu pot avea acces la o serie de produse si servicii.

Dupa evenimentul oficial, reprezentanti ai Mastercard au sustinut un workshop in care au prezentat elevilor cele mai noi mijloace de plata cu cardul.

Tot potrivit Bancii Mondiale, gradul de alfabetizare financiara in Romania este de doar 22%, mai mic chiar decat in Bulgaria, care este la 35%.

Cu ce solutii au venit guvernantii?

Desi conferinta s-a intitulat "Incluziunea financiara - de la vorbe la fapte", reprezentantii Guvernului au omis "faptele" si solutiiile pentru a creste gradul de incluziune financiara.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si-a inceput prezentarea precizand ca de abia a venit de la o discutie cu delegatia FMI si trebuie sa fie atent la felul in care concluziile misiunii sunt scrise, “de teama de a nu fi interpretate gresit in spatiul public”, in contextul lipsei de educatie financiara a romanilor.

“De multe ori incercam sa acoperim aceasta lipsa, dar nu ne face bine. Solutia este sa actionam rapid, radical”, atrage atentia Teodorovici.

Ministrul de Finante a tinut sa incurajeze generatia tanara din sala, unde erau prezenti circa 100 de elevi, care sa “impinga din spate lucrurile in Romania”.

Ministrul Finantelor Publice a povestit ca in urma cu cateva zile un tanar i-a vorbit despre legatura dintre cultura financiara si o colectare mai buna a taxelor si impozitelor, pentru ca atunci cand cetatenii inteleg mai bine nevoia statului de avea finantare si are increde in stat se poate ajunge la o conformare voluntara. Dupa ce i-a propus acelui tanar sa fie parte din echipa sa la cabinetul de ministru, pentru a se ocupa de comunicare, acela i-a spus ca "se mai gandeste" si ca "analizeaza", a scris Agerpres.

Probabil deranjat de reactia tanarului, Teodorovici a declarat in conferinta:

"Sa stai pe margine e usor. Sa arati cu degetul la fel de usor. Dar daca vrei sa schimbi si spui ca stii si poti sa o faci, treci in partea cealalta a mesei si apuca-te de lucru. Asa ca sfatul acesta este inca o data: daca simtiti ca puteti, daca sunteti cu adevarat romani, nu aveti voie sa va lasati prada unei stari latente si de neimplicare in viata activa, in politica, in zona financiar- bancara, in absolut tot ce duce la schimbarea societatii noastre in bine [...] Alaturati-va acestei nebunii frumoase de a schimba lucrurile in Romania!

Ministrul de Finante este convins ca prin cresterea “culturii financiare” medicii romani nu ar mai pleca din tara, iar colectarea taxelor la bugetul de stat ar fi mult mai buna. “Daca omul are incredere in stat, speram si la o conformare voluntara".

Ministrul Educatiei, mesaj direct catre Teodorovici

Sub forma unei glume, ministrul Educatiei, a transmis un mesaj direct ministrului de Finante, cerandu-i sa aloce 6% din PIB educatiei.

Daca am fi fost prezenti in fiecare zi aici (la BNR), in aceasta saptamana a banilor, poate ca am fi capatat macar o treime din rezerva valutara a BNR, care sa ne ajunga sa acoperim 6% din PIB pentru educatie in urmatorii 3 ani de mandat - Valentin Popa, ministrul Educatiei.

"Sigur, domnule guvernator, nu atentam la rezerva valutara, dar este un mesaj pentru partea dumneavoastra dreapta”, a adagat ministrul Educatiei, facand referire la faptul ca Eugen Teodorovici statea in primul rand de scaune, la dreapta guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri