Efectele nefaste ale “revolutiei fiscale” nu contenesc sa apara. Una din categoriile de contribuabili lovite de masurile fiscale adoptate recent este cea a SRL-D-urilor, firme care beneficiau de anumite stimulente, acum anulate de noua legislatie. Potrivit datelor ONRC, aproape 42.000 de firme sunt afectate, iar ritmul infiintarii unor astfel de societati a incetinit dramatic.

SRL-D-urile, infiintate in baza unui program guvernamental demarat in 2013, beneficiau, printre altele, de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale (CAS) datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Facilitatea era valabila pentru salariile sub media pe economie din anul anterior.

Ca urmare a “revolutiei fiscale”, care presupune inclusiv mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, facilitatea dispare (penmtru ca este valabila doar pentru angajator, nu si pentru angajat).

Asupra acestui aspect a atras, recent, atentia si presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu. Acesta, desi a criticat numarul mare de modificari aduse Codului Fiscal intr-un timp foarte scurt (120 in primele 3 luni ale anului), a sustinut o noua corectie care sa rezolve problema SRL-D-urilor.

"As ridica o problema legata de modificarile Codului fiscal. Acum trebuie sa ne facem mea culpa si sa spunem ca exista a 121-a modificare a Codului fiscal pe care o consideram absolut necesara pentru ca, in acest moment, intreprinzatorii debutanti SRL-D nu mai beneficiaza de scutirile pe care le aveau inainte de Revolutia fiscala. Sunt curios sa vedem datele de la ONRC, sa vedem cate SRL-D s-au mai creat de la debutul acestui an. Reglementarea asta trebuie modificata", a spus Jianu.

Tot mai putine firme nou infiintate in acest an

Ei bine, datele ONRC arata declinul clar al interesului tinerilor pentru acest program inca din ultimele luni ale anului trecut (dupa adoptarea Ordonantei 79 de catre Guvern).

Astfel, in noiembrie 2017 s-au infiintat doar 300 de SRL-D-uri noi, dupa ce, in lunile de vara, numarul acestora depasise cu mult 1.000 de firme. In decembrie 2017 si ianuarie 2018 au aparut mai putin de 200 de astfel de firme pe luna, iar in urmatoarele doua numarul s-a oprit la mai putin de 250. Intre timp, numarul firmelor radiate a ajuns la jumatate din cel al celor nou infiintate.

Tinerii antreprenori, de pana in 35 de ani, pot beneficia in continuare de acest program, care acorda 10.000 de euro nerambursabili (50% din valoarea unui proiect) cu conditia ca diferenta sa fie asigurata din surse proprii. In plus, intreprinzatorul nu plateste taxele de inscriere la Registul Comertului.

Totusi, este clar ca eliminarea facilitatii referitoare la scutirea de la plata CAS, care se adauga mediului de busines instabil, descurajeaza tinerii sa acceseze programul.

Sursa foto: S

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri