In aprilie, inflatia a urcat mai mult decat era estimat, din cauza majorarii accizei la tutun, care va avea un impact de 0,5% - 0,6%, astfel ca, cel mai probabil, va depasi nivelul din martie, de 4,95% pe an, spune Isarescu.

Care au fost cauzele inflatiei? Efectul de baza (la inceputul lui 2017 s-au redus o serie de taxe, care au generat reduceri de preturi, iar efectul acestor masuri a disparut in 2018), majorarile de pret la energie si gaze naturale la inceputul acestui an, o usoara depreciere a leului si majorarea excesului de cerere (cererea este mai mare decat poate economia sa produca). Toate acestea s-au suprapus pe inflatia deja in crestere din toamna trecuta, cauzata, de asemenea, de preturile administrate (energie si gaze), de scumpirea combustibililor (din cauza reintroducerii supraaccizei si a cresterii cotatiilor internationale ale petrolului) si de scumirea unor alimente (oua si unt).

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Agerpres Foto