Plafonarea gradului de indatorare pentru persoane fizice este inoportuna, in acest moment, vine tarziu si risca sa readuca prizonieratul in relatia dintre client si banca. Masura, daca va fi aprobata de BNR in forma propusa, va afecta piata creditarii, evolutia consumului, care este deja in decelerare, cu impact in viteza de crestere a economiei romanesti, sustin specialistii chestionati de wall-street.ro.

Profesorul de economie Dan Armeanu sustine ca masura nu se justifica in acest moment, avand in vedere decelerarea consumului si gradul de indatorare din sistemul bancar.

“Nu vad de ce ar trebui sa intervenim pe piata in acest moment. Gradul de indatorare este acolo unde trebuie, nu trebuie sa il scadem, pentru ca ne afecteaza pe mai multe planuri. Nu vrem o crestere economica cu orice pret, dar atat timp cat consumul lucreaza la ritmuri normale, sustenabile, nu vad de ce sa intervenim. Anul trecut era altceva! Si ritmul de crestere a creditarii era mult mai mare, ritmul consumului depasea 10% (iar acum a scazut la 5,4%). Dar acum nu se mai justifica”, a mai spus Armeanu.

Consumul scade deja, nu mai are nevoie de alti stimuli

In opinia sa, un grad de indatorare total de 50% la nivelul pietei (acolo unde este in prezent) este unul rezonabil in acest moment, pentru situatia Romaniei, pentru felul in care arata economia si avand in vedere veniturile in crestere.

“Limitarea creditarii o sa se vada imediat in consum si nu numai, chiar si in constructii, din cauza franarii creditelor ipotecare”, a punctat Armeanu. In opinia sa, efectul se va simti in intreaga economie, cu impact asupra cresterii economice.

“Este clar ca efectele unei astfel de masuri se vor resimti in toata economia, vor avea impact asupra consumului si, implicit, asupra cresterii economice. Este posibil sa aiba impact si pe deficitul extern (in sensul reducerii ecestuia -n.r.) dar din punctul meu de vedere, oricum, ritmul de crestere al economiei este in scadere, am atins anul trecut ritmul maxim al ciclului economic iar de acum incolo ritmul va fi substantial, dar mai redus. In loc sa avem 7% crestere, vom avea 4% - 5%, ritm care se va mentine sau va fi in scadere. Si atunci, economia avand ritmuri mai scazute, normal ca si contributia consumului va fi mai mica. Anul acesta vom avea un alt motor al cresterii economice, care din punctul meu de vedere va fi reprezentat de investitii. Deja in primul trimestru avem un aport al investitiilor la formarea PIB in crestere, la 0,8 puncte procentuale. Mai mult, Comisia Europeana, dar si FMI si Banca Mondiala spun foarte clar ca investitiile vor reveni substantial si vor inregistra o crestere in medie de 7% in urmatorii doi ani. Va fi un reglaj natural, care va duce la o reechilibrare a structurii cresterii economice”, a subliniat Armeanu.

In aceste conditii, in care consumul deja a inceput sa se tempereze si sa se intoarca la ritmuri normale, mult mai scazute, profesorul citat nu vede motive de ingrijorare.

“Nu vad de ce ar trebui sa limitam creditarea persoanelor fizice in acest moment. Tinand cont de faptul ca, totusi, consumul tureaza la ritmuri normale, de faptul ca economia nu mai este supraincalzita, investitiile se afla pe un trend crescator, cred ca in mommentul de fata un grad de indatorare de 50% este rezonabil pentru economia noastra la acest moment”, a subliniat economistul citat.

Referitor la faptul ca dobanzile au intrat pe un trend de crestere, Dan Armeanu sustine ca acest aspect nu ar trebui sa reprezinte o surpriza. Din contra, trebuie sa ne pregatim pentru momentul in care si in Europa va lua decizii care vor duce la majorarea dobanzilor.

Clientul precaut este pedepsit

La randul sau, Gabriel Cretu, managing partner Adwisers si membru al Patronatului Creditului IFN, sustine ca noul regulament, in forma aparuta “pe surse”, va avea impact negativ atat pentru viitorii clienti, cat si pentru cei actuali.

“Noile reguli creeaza un prizonierat pentru ca cei care au un credit la o banca in acest moment vor deveni prizonieri in acea banca daca gradul lor de indatorare este de 26%, fara acces la refinantare. Prizonieratul este principala boala a sistemului bancar, pentru ca este un oligopol in care si asa faci fata cu greu intelegerilor dintre actori. Se vede pe piata serviciilor in afara creditelor, unde nimeni nu vrea sa scada costurile, tocmai pentru ca undeva tot trebuie sa te duci, ai nevoie de un cont bancar. Acest nou regulament va intari acest oligopol si acest prizonierat al clientului care are un credit si in acest moment are un grad de indatorare mai mare de 25%”, a punctat Cretu.

In opinia sa, s-a pornit din start cu stangul cu acest regulament, prin faptul este prevazut sa intre rapid in vigoare (1 iulie), fara o dezbatere reala, fara studiu de impact.

“Proiectul a aparut pe surse, fara un dialog autentic cu privire la impact, avand la baza un grafic din 2016 din ce stiu eu, iar de atunci creditarea s-a schimbat. Poate ca e nevoie de o limitare a creditului de consum, dar 25% cat vedem ca ar trebui sa fie gradul de indatorare este foarte putin pentru momentul creditarii si mai ales aplicabil tuturor clientilor”, a subliniat Gabriel Cretu.

Potrivit acestuia, un alt efect secundar este ca cei care au deja un credit ipotecar, daca vor sa isi ia o masina ar depasi gradul de indatorare.

Un client care isi ia mai intai o masina si apoi o casa poate sa o faca, dar unul care isi ia o casa si apoi vrea si o masina, nu mai poate. Este impotriva logicii economice. Unui om precaut, care isi ia un credit de casa, pe 25 - 30 de ani, ii tai accesul la creditare, iar altuia care a fost relativ precaut, si-a luat credit sa plece in vacanta, ii mai dai o sansa la credit. Practic, pe cel precaut il pedepsesti. Eu asa o vad aceasta masura, tocmai pentru ca nu a fost gandita pe efecte colaterale, in cascada”, a adaugat analistul citat.

Efectele pozitive...inexistente

Acesta sustine ca bancile mari ar putea fi avantajate de noua reglementare, avand in vedere ca au multi clientii in portofoliu pe care ii vor tine captivi. El a reamintit si situatia de dupa criza, cand debitorii cu grad mare de indatorare nu se mai puteau finanta si au ramas captivi la bancile mari, cu dobanzi de 11% (cand in piata scazusera la 6 -7%), pentru ca valoarea garantiei scazuse sub cea a creditului.

“Neintelegand de ce s-a propus aceasta masura, vedem doar impactul negativ. Poate exista si un impact pozitiv, dar nu reusim sa il vedem pentru ca nu ni s-a prezentat”, a explicat Cretu.

Potrivit unui proiect obtinut de wall-street.ro, Banca Nationala a Romaniei intentioneaza sa modifice Regulamentul 17/2012 privind creditarea persoanelor fizice astfel incat gradul de indatorare sa fie limitat la 40% pentru creditele ipotecare in lei cu dobanda variabila si 25% pentru imprumuturile de consum luate in aceleasi conditii. Pentru aceleasi credite, cu dobanda fixa, gradul de indatorare creste la 50% in cazul ipotecarelor si la 30% la imprumuturile de consum. Per total, gradul de indatorare va fi limitat la 40%.

Sursa foto: Dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri