Teoria potrivit careia majorarea salariului minim pe economie va duce la cresterea productiei interne s-a dovedit si ea, alaturi de numeroase alte teorii de acest gen ale autoritatilor romane, falsa. Majorarea salariului minim pe economie nu a facut decat sa puna si mai mare presiune pe angajatori, multi dinte acestia fiind fortati sa inchida fabricile. Profesorul de economie Cristian Paun demonstreaza acest lucru, pe baza datelor Eurostat.

Acesta sustine ca strategia Romaniei de tipul ”wage-led-growth”, adica “hai sa crestem salariile (mai ales salariul minim pe economie) ca asta duce la cresterea consumului, care va duce la cresterea productiei, care va duce la cresterea ocuparii etc.”, este similara cu a pune caruta inaintea boilor.

Si asta pentru ca, incepand din 2009 incoace, in tara nostra s-au inchis mai multe firme de productie decat s-au infiintat. Concret, media rezilierilor nete de companii in industrie in perioada 2009-2015 in Romania a fost de minus 2,2%. In tarile vecine, cu care ne comparam cel mai des, Bulgaria si Polonia, evolutia a fost pozitiva, adica media rezilierilor nete de companii in industrie a fost de 1,51% in Bulgaria si de 0,82% in Polonia. Asta inseamn ca, in perioada analizata, in tarile respective s-au infiintat mai multe firme cu activitate in industrie decat s-au inchis.

Rezilierile nete inseamna diferenta dintre companiile nou create si cele care dispar de pe piata, raportata la totalul companiilor active.

“Poate asa intelegeti de ce, crescand salariile in Romania, am crescut consumul cu pretul cresterii importurilor nu al cresterii productiei interne. Atunci cand stimularea veniturilor salariale duce, mai degraba, la inchiderea de companii in sectoare vitale cum este industria (21% din industrie este industrie alimentara, in scadere pronuntata in ultimele decenii) nu ai cum sa ai dezvoltare”, scrie Paun pe contul sau de Facebook.

Avertismentul profesorului de economie vine dupa numeroase alte opinii si studii care demonstreaza, fara niciun dubiu, faptul ca majorarea salariilor fara suport in productivitate nu pot fi sustinute si determina, pe de o parte, inflatie si, pe de alta parte, falimente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri