Romanii cu credite in lei vor avea, incepand cu aceasta luna, rate mai mari la banca, daca au optat pentru dobanda variabila. Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza dobanzile la majoritatea creditelor este cu peste un punct procentual mai mare decat in urma cu 3 luni. Chiar in prima zi a noului trimestru, indicele a inregistrat un salt de aproape 0,1 puncte procentuale, de la 3,15% pe an vineri, la 3,24% pe an luni, 2 iulie.

Avand in vedere ca bancile au metode diferite de actualizare a dobanzilor, cei mai dezavantajati clienti vor fi cei pentru care indicele luat in calcul este cel din prima zi a trimestrului care urmeaza. Pentru acestia, dobanda va creste cu 1,16 puncte procentuale pentru urmatoarele trei luni.

La un credit Prima Casa, unde marja este plafonata la 2% peste ROBOR la 3 luni, dobanda creste de la maxim 4,08% trimestrul trecut, la 5,24% trimestrul urmator. Asadar, dobanda pentru un astfel de credit creste cu mai mult de 28% de la un trimestru la altul.

In cazul in care banca ia in calcul la actualizarea dobanzii valoarea ROBOR din ultima zi a trimestrului care se incheie, pentru trimestrul urmator, cresterea este usor mai mica, dar tot semnificativa, de la 2,08% la 3,15%. In acest caz, dobanda la un credit Prima Casa creste cu "doar" 26%.

Sunt si banci care actualizeaza dobanzile in functie de o medie a indicelul in trimestrul anterior si, in acest caz, cresterea de dobanda va fi ceva mai mica.

Citeste si:
ROBOR la 3 luni a coborat la 3,04% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni a...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Românii de la Modex vor să pună blockchain în ADN-ul băncilor
Setari Cookie-uri