Avand in vedere ca bancile au metode diferite de actualizare a dobanzilor, cei mai dezavantajati clienti vor fi cei pentru care indicele luat in calcul este cel din prima zi a trimestrului care urmeaza. Pentru acestia, dobanda va creste cu 1,16 puncte procentuale pentru urmatoarele trei luni.

La un credit Prima Casa, unde marja este plafonata la 2% peste ROBOR la 3 luni, dobanda creste de la maxim 4,08% trimestrul trecut, la 5,24% trimestrul urmator. Asadar, dobanda pentru un astfel de credit creste cu mai mult de 28% de la un trimestru la altul.

In cazul in care banca ia in calcul la actualizarea dobanzii valoarea ROBOR din ultima zi a trimestrului care se incheie, pentru trimestrul urmator, cresterea este usor mai mica, dar tot semnificativa, de la 2,08% la 3,15%. In acest caz, dobanda la un credit Prima Casa creste cu "doar" 26%.

Sunt si banci care actualizeaza dobanzile in functie de o medie a indicelul in trimestrul anterior si, in acest caz, cresterea de dobanda va fi ceva mai mica.

Investeste in tine - FNGCIMM...
Citeste si: Investeste in tine - cum functioneaza si ce noutati prezinta?