Termenul de depunere a Declaratiei unice, pe care trebuie sa o completeze persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, se apropie vertiginos (16 iulie) si sunt inca multe aspecte confuze cu privire la modul in care trebuie completata. Si asta pentru ca nu exista o abordare unitara nici cu privire la plata impozitului pe venit (in anumite cazuri se mentine retinerea la sursa) si nici in privinta contributiilor, unde baza de calcul este diferita.

Teoretic, persoanele care obtin venituri in afara salariilor sau pensiilor trebuie sa depuna declaratia 212 privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice. Sunt, insa, venituri extrasalariale exceptate de la aceasta regula.

Cine trebuie sa depuna declaratia unica?

In primul rand, sa precizam cine trebuie sa depuna declaratia pentru impozitul pe venit!

Practic, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, dividende, dobanzi sau contracte de activitate sportiva se impoziteaza cu retinere la sursa.

“Asadar, in cazul veniturilor pentru care impozitul se retine la sursa, nu se depune declaratia unica pentru calculul si plata impozitului pe venit”, spune Marcel Vulpoi, director general Vulpoi & Toader Management. Situatia se schimba, insa, daca veniturile respective depasec plafonul pentru care se datoreaza contributii sociale.

Pentru celelalte venituri (din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia veniturilor din arenda, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, piscicultura si/sau silvicultura, transferul titlurilor de valoare si orice alte operatiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum si din transferul aurului financiar, jocuri de noroc realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, alte surse, pentru care contribuabilii au obligatia depunerii declaratiei) contribuabilul trebuie sa depuna declaratia, chiar daca suma obtinuta, separat sau cumulat, este sub plafonul pentru plata contributiilor.

Contributia la pensie, pentru ce venituri se plateste?

Contributia la pensie este obligatorie daca sumele incasate intr-un an din venituri independente depasesc 22.800 de lei (12 salarii minime brute pe economie). In acest caz, contribuabilul isi alege suma pentru care plateste contributia (de 25%), insa aceasta nu poate fi mai mica de plafonul stabilit.

Insa, si in acest caz, exista numeroase exceptii. “Contribuabilul care obtine venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza contributia la pensie pentru venituri cumulate nete mai mari de 12 salarii minime pe an. Exceptie fac veniturile obtinute de mostenitorii unor drepturi de proprietate intelectuala, veniturile persoanelor care sunt asigurate in sistemele proprii de asigurari sociale (ex. avocatii), si veniturile obtinute de persoanele care au calitatea de pensionari. De asemenea, contributia nu se datoreaza pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuala obtinute de persoane care au si calitatea de salariat”, spune Gabriel Sincu, partener asociat, departamentul de asistenta fiscala al EY Romania.

La randul sau, Marcel Vulpoi subliniaza ca se datoreaza CAS daca veniturile din activitati independente sau veniturile din drepturile de proprietate intelectuala depasesc plafonul de 22.800 individual (activitati independente sau drepturi de proprietate intelectuala) sau cumulat (activitati independente si drepturi de proprietate intelectuala).

Contribuabilul poate opta pentru plata CAS si daca are venituri sub plafonul mentionat, insa nu este oblicat, precizeaza ANAF.

Este de subliniat, insa, faptul ca CAS-ul se datoreaza doar pentru venituri din activitati independente si veniturile din drepturile de proprietate intelectuala. La contributia de sanatate, baza de calcul este mai larga.

Cine datoreaza CASS si cum se plateste?

Contributia la sanatate (CASS) se datoreaza pentru veniturile din activitati independente si veniturile din drepturile proprietate intelectuala, dar si pentru dividende si cedarea folosintei bunurilor. “Plafonul se calculeaza prin cumularea veniturilor reprezentand baza de calcul pentru fiecare contributie in parte, indiferent daca vorbim de retinere la sursa sau nu”, a explicat Sincu.

Concret, contributia la sanatate se datoreaza pentru veniturile mentionate incasate individual sau cumulat, in cazul in care acestea depasesc plafonul de 12 salarii minime brute pe economie intr-un an. Spre deosebire de contributia la pensie, la sanatate cota este de 10% din plafon (contribuabilul nu are dreptul sa opteze pentru o suma mai mare).

Si acest caz are exceptiile lui. “Spre exemplu, nu datoreaza CASS persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala, si nici persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala”, explica Marcel Vulpoi.

Ca si in cazul contributiei la pensie, un contribuabil poate sa plateasca sanatatea chiar daca are venituri sub plafonul stabilit. Care este baza de calcul in acest caz?

“Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, drepturi de autor etc. si estimeaza pentru anul 2018 venituri anuale sub plafonul minim, dar opteaza pentru plata contributiei de sanatate, datoreaza 10% aplicata la o baza de calcul determinata astfel: daca depun declaratia unica pana la implinirea termenului legal de depunere (16 iulie 2018), baza de calcul reprezinta valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii acesteia; sau daca depun declaratia unica dupa implinirea termenului legal de depunere (16 iulie), baza de calcul este echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei prevazute - 15 martie a anului urmator, inclusiv luna in care se depune declaratia”, a explicat Marcel Vulpoi.

Cum se declara veniturile estimate pentru 2018?

Declaratia unica se depune pentru veniturile incasate in anul care se incheie (2017 de data aceasta), conform precizarilor anterioare, si pentru veniturile estimate a se obtine in anul care urmeaza.

Daca veniturile estimate sunt sub plafonul de 22.800 de lei, nu se depune declaratia unica in vederea determinarii contributiilor sociale (pensie si sanatate) pentru anul 2018. Insa, daca dupa 16 iulie 2018 se estimeaza depasirea plafonului, contribuabilii sunt obligati sa depuna declaratia unica in termen de 30 de zile de la data obtinerii veniturilor. “Fac exceptie contribuabilii pentru care platitorii de venit au obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii contributiei de asigurari sociale (venituri din drepturi de proprietate intelectuala)”, a subliniat Marcel Vulpoi.

Cum se depune declaratia unica si cand se platesc darile?

Declaratia unica se poate depune online, in Spatiul Privat Virtual (SPV), dar si la sediile ANAF. Pentru a stimula depunerea online si plata anticipata, statul ofera bonificatii. Pentru depunerea declaratiei online, pana la 16 iulie 2018 inclusiv, se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv, precizeaza ANAF. Valoarea reducerii diminueaza impozitul pe venitul net anual platit si se aplica corespunzator si pentru contributiile sociale datorate.

In cazul depunerii online, formularul calculeaza automat cuantumul impozitelor si contributiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat.

Totodata, Declaratia unica se poate depune si in format hartie la registratura administratiilor fiscale ale ANAF, sau prin posta, prin scrisoare recomandata, cu confirmare de primire.

Pentru veniturile din 2017, ANAF va emite decizia de impunere in luna septembrie. De anul viitor, insa, institutia sustine ca nu vor mai fi emise decizii de impunere.

Nedepunerea la termenul prevazut de lege a declaratiei unice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

Din 2019, autoritatile intentioneaza sa impuna depunerea exclusiv online a declaratiei, desi pana acum doar 5% dintre cei care realizau astfel de venituri au utilizat aceasta modalitatea de depunere.

Declaratia inlocuieste 7 formulare anterioare, inclusiv celebrul formular 600.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri