Interesul pentru tehnologia blockchain a trecut de departamentele de dezvoltare ale diverselor companii si a ajuns pana in sedintele consiliilor locale din orase precum Dubai, Berkeley sau Ljubjana.

Daca multi oameni de rand au luat contact cu criptomonedele doar din dorinta de a obtine castiguri fabuloase peste noaptea, fiind influentati de catre cresterile spectaculoase pe care le-au inregistrat de-a lungul timpului, in viitor este posibil sa interactioneze cu acestea indiferent de operatiunile financiare pe care le realizeaza.

Berkeley, Ljubjana sau Dubai sunt orase aflate la mii de kilometri unul de celalalt, insa legate printr-o ambtie comuna: implementarea tehnologiei blockchain.

BTC City: complexul comercial din inima Sloveniei

sursa foto: JGA / Shutterstock.com

Un centru comercial din capitala Sloveniei isi propune sa le ofere pasionatilor de tehnologie o alternativa inovatoare in ceea ce priveste plata cumparaturilor si accesarea diverselor instrumente financiare, prin acceptarea criptomonedelor.

Zona comerciala din centrul Ljubjanei, denumita BTC City, vrea sa profite de caracterul descentralizat si de potentialul tehnologiei blockchain pentru a pune inca o caramida la procesul de transformare a capitalei intr-un “smart city”. Spre deosebire de celelalte proiecte mentionate in articol, acesta nu mizeaza pe dezvoltarea unei criptomonede proprii ci pe realizarea unei infrastructuri care sa permita acceptarea cat mai multor monede digitale.

Berkeley, orasul din nordul Californiei care vrea sa isi faca fond de obligatiuni pe blockchain

sursa foto: shutterstock.com

Unul dintre lucrurile care trebuie intelese este faptul ca exista o diferenta majora intre criptomonedele sustinute de catre institutii guvernamentale si cele “traditionale”: bitcoin, ethereum sau ripple. In cazul celor din urma, valoarea este data in principal de catre gradul de adoptie, in timp ce moneda digitala lansata de catre conducerea unui oras poate fi sustinuta de activele acestuia.

In majoritatea cazurilor, prin criptomonedele dezvoltate cu sprijinul autoritatilor se urmareste crearea unor cai accesibile prin care cetatenii sa investeasca in propriul oras, sa participe la proiecte la care inainte nu ar fi putut contribui.

In cazul orasului Berkeley, situat in nordul statului California, proiectul pe blockchain pe care acestia doresc sa il lanseze prevede dezvoltarea unor parghii mai accesibile pentru cetatenii care vor sa cumpere obligatiuni municipale, ajutand orasul sa investeasca in infrastructura sau sa sustina serviciile sociale.

In loc sa vanda titlurile de stat intermediarilor (brokeri si/sau banci) care le-ar vinde mai departe, municipalitatea ar urma sa le ofere direct cetatenilor posibilitatea de ale obtine. Acest sistem are costuri mai reduse si este mai usor de folosit decat cel traditional, iar criptomonedele vor functia ca si titluri de valoare, nu ca si instrumente speculative.

“Acest proiect este un pas important in procesul de preluare a puterii din mainile celor de pe Wall Street si redarea ei populatiei”, a declarat viceprimarul orasului Berkeley, conform citylab.com.

emCash, criptomoneda dezvoltata in paradisul din desert

sursa foto: shutterstock.com

Dubai nu impresioneaza doar prin infrastructura sa spectaculoasa ci si prin ambitia continua de a se mentine unul dintre cele mai mari hub-uri de tehnologie din lume. Planurile municipalitatii in ceea ce priveste tehnologia blockchain sunt vaste, urmarind exploatarea la maxim a potentialului de care aceasta da dovada.

emCash, criptomoneda dezvoltata de catre municipalitatea celui mai mare oras din Emiratele Arabei Unite, se aseamana ca si viziune cu proiectul din Slovenia, avand in vedere ca isi propune sa le ofere locuitorilor o alternativa in ceea ce priveste realizarea diverselor tranzactii financiare si imbratisarea unei societati cashless.

Sursa foto: By Ashraf Jandali / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri