Potentialul tehnologiei blockchain este din ce in ce mai valorificat de catre jucatori importanti din diferite industrii, fie ca vorbim de gigantul producator de electronice si IT Samsung, retailerul francez Carrefour sau institutii bancare de renume.

Tehnologia blockchain, adusa in atentia majoritatii in urma popularitatii ridicate pe care criptomoneda bitcoin a capatat-o de-a lungul ultimilor ani, inregistrand valori pe unitate ce s-au apropiat de 20.000 de dolari, este vazuta ca un factor ce ar putea revolutiona diverse domenii de activitate. Iti prezentam mai jos 4 zone in care aplicatiile dezvoltate prin intermediul acestei tehnologii pot aduce schimbari radicale.

4 sectoare in care tehnologia blockchain poate aduce imbunatatiri semnificative

1. Real Estate

Blockchain

sursa foto: Maxim Maslov / shutterstock.com

Procesul de cumparare al unei locuinte iti poate da mari batai de cap, multi dintre noi fiind nevoiti sa jonglam intre cozile de la diverse institutii pentru a strange documentele necesare. Tehnologia blockchain are potentialul de a transforma tot acest proces obositor intr-o experienta placuta si sigura, realizata 100% online. Vanzatorii pot trimite prin intermediul unei tranzactii pe blockchain actele necesare, in timp ce cumparatorii pot transfera banii prin intermediul unei tranzactii cu criptomonede.

De asemenea, intr-un scenariu momentan utopic pentru Romania, avand in vedere gradul de digitalizare a administratiei, tehnologia blockchain ar putea conecta institutiile responsabile cu emiterea documentatiei necesare pentru realizarea procesului de vanzare a imobilului. Faceti un mic exercitiu de imaginatie si ganditi-va ce ar insemna o interconectare intre birourile notariale de unde trebuie sa procurati extrasul de carte funciara pentru vanzare, Directia de Impozite si Taxe Locale din zona unde este situat imobilul si asociatia de proprietari care trebuie sa emita adeverinta prin care se justifica faptul ca aveti restante la plata intretinerii. Ati finaliza procesul de vanzare al locuinte in timpul pregatirii micului dejun.

2. Sistemul de sanatate

Blockchain
Registrul descentralizat oferit de catre tehnologia blockchain are potentialul de a aduce in acelasi loc toate informatiile medicale din istoricul unui pacient, informatii la care doctorul care il consulta sa aiba acces si pe care sa le studieze inainte de a emite un diagnostic.

Acest sistem poate face diferenta dintre viata si moarte, gandeste-te ca ai suferit un accident si te afli in sala de operatie, in imposibilitatea de a comunica cu doctorul. Inainte de a demara vreo procedura medicala, acesta poate consulta fisa ta inregistrata in sistemul dezvoltat prin intermediul tehnologiei blockchain pentru a afla grupa ta de sange, la ce esti alergic si multe alte informatii vitale.

3. Transport


sursa foto: f11photo / Shutterstock.com

Tehnologia blockchain ar putea imbunatati semnificativ sistemele care transforma un oras intr-un “smart city”. Semnele de circulatie, semafoarele, masinile din trafic si alte componente ale traficului ar putea fi dotate cu senzori ce colecteaza date si le trimit catre un centru ce ar putea stabili pe baza acestora rute cat mai accesibile pentru ambulante sau pur si simplu pentru ceilalti soferi. Rezultatul? O decongestionare a traficului si o reducere a emisiilor de carbon. De asemenea, acest sistem ar putea ajuta soferi sa gaseasca locuri de parcare, statii de alimentare sau sa semnaleze accidente, conform entreprenuer.com.

4. Piata muncii



Prin intermediul tehnologiei blockchain poate fi dezvoltata o solutie ce iti inglobeaza in acelasi loc diplomele, certificatele obtinute pentru diferite competente si actele de identitate, verificandu-le inainte pentru a le stabili autenticitatea. In urma incarcarii acestora in ecosistemul blockchain, ele pot fi trimise catre angajatorul la care doriti sa aplicati pentru un loc de munca, ca acesta sa le studieze si sa stabileasca daca va potriviti pentru postul dorit.

Sursa foto: Visual Generation /Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri