"Pe masura ce se accelereaza dezvoltarea pietelor de criptomonede, creste si nevoia urgenta de reglementare cu privire la aceste criptoactive. Multi presupun ca securitatea tehnologiei blockchain si registrul public aproape inviolabil care sta la baza criptomonedelor asigura securitatea acestora. Impunerea de verificari privind aplicarea reglementarilor nu va fi usoara. Multi argumenteaza ca fluctuatiile dramatice ale valorii lor fac ca aceste monede virtuale sa se asemene mai mult marfurilor decat unor monede. Organele de reglementare sunt nedumerite de cadrul netraditional in care functioneaza si peste tot in lume observam discrepante de opinie cu privire la caracterul solid si utilizarea acestora", precizeaza Milcev.

Reprezentantul EY considera ca riscurile, in special cele legate de caracterul anonim, in cazul criptomonedelor trebuie rezolvate inainte sa isi atinga potentialul.

"Cu toate ca ruta unei criptomonede pe reteaua distribuita deschisa si descentralizata a registrului este transparenta, nu acelasi lucru se poate spune despre proprietatea curenta a tokenului respectiv si la ce s-a folosit. Caracterul anonim nu este compatibil cu legile actuale si cu tendintele de reglementare globale care solicita mai multa transparenta pentru a preveni spalarea de bani, evitarea taxelor si alte activitati infractionale. Daca guvernele nu pot vedea o tranzactie, nu pot identifica taxele evitate", declara Milcev.

Acesta mai adauga faptul ca marile institutii financiare sunt puse intr-o situatie dificila din cauza caracterului anonim si ca noile legi ce inaspresc regulile de raspundere pentru marile companii, ar putea avea impact asupra disponibilitatii institutilor financiare de a accepta sau transfera criptomonedele.

Directivele UE si UK de prevenire a spalarii banilor si Legea privind Finantarile Infractionale obliga institutiile financiare sa se asigure ca nu efectueaza nicio tranzactie care are legatura cu activitati infractionale. Chiar si “neconfirmarea” ca s-au platit taxele pe criptomonedele transferate la o banca ar putea fi considerata drept o facilitare a activitatii infractionale.

EY raporteaza venituri...
Citeste si: EY raporteaza venituri globale de 34,8 miliarde de dolari in 2018

Cea de a 5-a Directiva privind combaterea spalarii banilor, un prim pas in vederea reglementarilor criptomonedelor

Reprezentantul EY considera ca cea de a 5-a Directiva privind combaterea spalarii banilor publicata in iulie 2018 este un prim pas in vederea reglementarilor. Aceasta directiva defineste in premiera moneda virtuala, ca fiind o reprezentare virtuala a valorii care nu este emisa sau garantata de o banca centrala sau de o autoritate publica, nu este neaparat atasata la o moneda legal stailita si nu poseda un statut juridic de moneda sau bani.

De asemenea, aplicatiarea Directivei a fost extinsa si asupra furnizorilor de portofele electronice si de servicii de schimb intre monede virtuale si "fiat". Drept urmare, acestia vor fi obligati sa implementeze procese interne de cunoastere a clientului ("Know Your Costumer"), sa monitorizeze permanent relatiile cu clientii si sa raporteze entitatilor guvernamentale orice activitate suspecta.

Alex Milcev vorbeste despre nevoia unei "abordari globale consecvente", considerand ca lipsa actuala a unui consens international cu privire la guvernanta criptomonedelor alimenteaza diferentele, crestere oportunitatile de sustragere de la reglementari si contrvine standardelor comune de raportare, Legii de conformitate fiscala privind conturile straine (FATCA) si schimburilor de date interguvernamentale.

Selma Turki, EY: 70% dintre...
Citeste si: Cum va afecta automatizarea inteligenta sistemul financiar