Leul a fost pentru multi ani la rand una dintre cele mai stabile monede emergente din regiune, cu variatii de doar cateva procente pe an, datorita obsesiei BNR pentru stabilitatea cursului. Mai multe ingrediente par sa schimbe acum acest "status quo". In primul rand, banca centrala urmareste cu mai multa atentie evolutia ROBOR, ponderea creditelor nou acordate in moneda locala fiind covarsitoare.

In al doilea rand, temerile investitorilor cu privire la evolutia monedelor emergente sunt tot mai pronuntate, dupa o prabusire a monedelor Argentinei, Indoneziei, Africii de Sud, Indiei si Turciei. Multe fonduri de investitii au marcat pierderi serioase dupa colapsul lirei turcesti si ar putea fi fortate de investitori sa isi reduca masiv expunerea pe pietele emergente.

Nu in ultimul rand, dansul pe sarma al BNR s-ar putea sa nu mai mearga mult timp, in contextul in care Romania este un fanion in regiune in ceea ce priveste deficitul de cont curent.

Totusi, economistii se asteapta ca presiunea de depreciere a leului sa fie temperata de banca centrala si cursul sa creasca gradual.

Ciprian Dascalu, economistul sef al ING Bank, crede ca monedele emergente din Europa sunt mai degraba conectate la ce se intampla in zona euro si mai putin la tensiunile din Asia, America de Sud sau Orientul Mijlociu.

In ultimele zile, o parte dintre monedele emergente din Asia, America de Sud si Orientul Mijlociu s-au devalorizat puternic, Argentina fiind nevoita sa creasca dobanda cheie la 60%. Analistii financiari vorbesc deja de o criza a monedelor emergente si iau in calcul efectul de contagiune dupa prabusirea lirei turcesti si a pesoului argentinian, economii care aveau datorii externe foarte mari si deficite de cont curent semnificative.

Este Romania protejata in fata unei (posibile) crize a monedelor emergente?

Teoretic, Banca Nationala a Romaniei este recunoscuta pentru faptul ca tine sub control cursul, intr-o banda de variatie mult mai ingusta decat celelalte banci centrale din regiune. BNR detine si o rezerva valutara considerabila care sa ii permita sa protejeze leul, care in plus poate fi ajutat si de intrarile de fonduri europene.

Pe de alta parte, Romania este cea mai vulnerabila economie din regiune in cazul unei contagiuni daca ne uitam la deficite, atat cel de cont curent, cat si la cel bugetar. Cehia, Polonia si chiar Ungaria au avut in ultimul an surplusuri de cont curent, spune Dascalu.

BNR merge in prezent pe sarma si aceasta politica ii iese, deocamdata...

Economistul ING Bank sustine ca politica BNR de a tine si cursul stabil si dobanzile din piata relativ joase functioneaza deocamdata, intr-un context in care nu exista presiuni mari, dar cand acestea vor aparea banca centrala va trebui sa lase si cursul sa se deprecieze si dobanzile din piata sa creasca putin cate putin.

"Cand se va intampla ceva global, pentru ca intrebarea nu este <daca>, ci <cand>, Romania va fi foarte expusa si din cauza deficitului de cont curent, dar si a celui bugetar. Nu va avea suficient spatiu bugetar pentru a ajuta economia, avand in vedere cheltuielile fixe foarte mari (salarii si asistenta sociala). E greu de crezut si ca cineva le va mai ajusta avand in vedere costul politic foarte mare", avertizeaza Ciprian Dascalu.

Ce au facut in schimb toate tarile din regiune, chiar si cele balcanice? "Au profitat de perioada asta de liniste si si-au construit buffere pentru zilele grele, au redus deficitele si datoria".

Totodata, Romania nu a mai operat de ani de zile nicio reforma structurala, practic din toamna lui 2013 cand a expirat acordul cu FMI. Nici macar programul de reforma a ANAF, finantat de Banca Mondiala, nu a mai fost incheiat, pentru a spera la o crestere semnificativa a gradului de colectare.

Cursul de schimb vineri: cum a rezistat leul in fata euro si a dolarului

Cursul BNR pentru euro a ramas nemiscat in sedinta de vineri, dar leul s-a depreciat in fata dolarului american si a francului elvetian. Astfel, cursul euro/leu calculat astazi de Banca Nationala este de 4,6440 lei/euro, in timp ce dolarul s-a scumpit cu aproape un ban, pana la 3,9789 lei/dolar american.

Francul elvetian s-a apreciat cel mai mult dintre monedele in care fac romanii schimburi valutare, cu peste 2 bani fata de joi, cursul ajungand astfel la 4,1143 lei/franc.

Si lira sterlina s-a apreciat in fata leului, cu aproape un ban, pana la un curs de 5,1764 lei pentru o lira.

Sursa foto: Vintage Tone_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri