Zi importanta pentru clientii bancilor cu credite in lei, cu dobanda variabila. Valoarea indicelui ROBOR la 3 luni anuntata astazi, 28 septembrie, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este luata in calcul de multe banci la actualizarea trimestriala a dobanzilor. La cat a ajuns indicele, si cum a evoluat fata de trimestrul trecut? Creste sau scade rata pentru urmatoarele trei luni?

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut, vineri, cu 0,02 puncte procentuale la 3,17% pe an, de la 3,15% pe an cu o zi in urma. Acesta este nivelul la care se vor actualiza dobanzile la creditele in lei pentru urmatoarele trei luni. In cazul imprumuturilor cu dobanda variabila, formula de calcul cel mai des utilizata este ROBOR la 3 luni plus o marja, care este fixa pe toata perioada de derulare a creditului.

Valoarea indicelul luata in calcul difera, insa, de la banca la banca, insa cele mai multe actualizeaza dobanda la nivelul din ultima zi a trimestrului care s eincheie, sau prima zi a trimestrului urmator. Sunt si cazuri incare banda ia in calcul o medie a indicilor ROBOR din trimestrul care se incheie.

Cu cat a crescut ROBOR de trimestrul trecut?

Asadar, pentru clientii ale caror rate sunt actualizate in functie de indicele din ultima zi a trimestrului, rata la credit va fi usor mai mare in cele trei luni care urmeaza. Valoarea indicelui in ultima zi a trimestrului doi din acest an (iunie) a fost de 3,15% pe an, sub nivelul de 3,17% pe an inregistrat in 28 septembrie.

Revenind la sedinta de vineri, dobaznile au crescut pe toate scadentele, insa nesemnificativ. Cele mai “importante” cresteri s-au inregistrat pe scadentele la o luna si trei luni (de cate 0,02 puncte procentuale). La o luna, indicele a urcat la 3,09% pe an, de la 3,07% pe an cu o zi in urma.

Citeste si:
Cat este ROBOR la 3 luni! Pentru cine ramane important indicele
Indicele ROBOR scade pe 5 din...

In acelasi timp, ROBOR overnight a crescut cu 0,01 puncte procentuale fata de sedinta anterioara, de la 2,69% pe an la 2,70% pe an. Tot pe crestere sunt si dobanzile la 2 zile si o saptamana, cu cate 0,01 puncte procentuale. Astfel, ROBOR T/N a ajuns la 2,71% pe an, iar ROBOR la 1 satapamana la 2,75% pe an.

In ceea ce priveste scadentele la 6, 9 si 12 luni, acestea au urcat in acelasi ritm, de 0,01 puncte procentuale, la 3,39% pe an, 3,48% pe an si 3,53% pe an.

ROBOR la 3 luni: dobanzile cresc in perioada de plata a taxelor

Evolutia dobanzilor din piata monetara a avut loc in conditiile in care BNR a injectat, din nou, lichiditate in piata. Luni, banca centrala a imprumutat bancile din piata cu 6,5 miliarde de lei, printr-o operatiune repo pe o saptamana, la o dobanda de 2,5% pe an. In plus, in perioada de final a lunii, firmele platesc taxele la stat, ceea ce duce la reducerea lichiditatii din piata.

Pentru perioada urmatoare, analistii se astepata la o continuare a trendului de crestere a dobanzilor in piata monmetara. CFA Romania, asociatia profesionistilor in investitii din Romania, a anuntat ca peste 70% dintre participantii la sondajul realizat in ultima luna anticipeaza, peste un an, un nivel al indicelui ROBOR la 3 luni de 3,88%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Extinderea programului de indatorare, pe masa Guvernului! Care e suma?