Guvernul forteaza aplicarea programului “Investeste in tine”, obligand CEC Bank sa demareze acordarea creditelor pentru orice. Premierul Viorica Dancila a anuntat, la Palatul Victoria, ca imprumuturile sunt disponibile din 15 octombrie. “Incepand de luni, oamenii pot merge la banca partenera - CEC – pentru a accesa aceste credite”, a precizat premierul.

Practic, persoanele cu varsta cuprinsa intre 16 si 55 de ani pot imprumuta de la banca sume de pana la 55.000 de lei, pe 10 ani, cu dobanda subventionata integral de stat, si cu garantie de 80% tot din partea statului. Mai mult, se acorda si o perioada de gratie pentru perioada de derulare a studiilor (in cazul in care imprumutul este contractat in acest scop).

“Este un proiect adresat in primul rand, tinerilor cu varste intre 16 si 26 de ani, care pot accesa un credit de pana la 40.000 de lei, dar si celor cu varste intre 26 si 55 de ani, care pot lua credite de pana la 35.000 de lei. Daca persoana care apeleaza la acest fel de imprumut este salariat, poate contracta inca 20.000 de lei”, a precizat Dancila.

Aceasta a precizat ca banii astfel imprumutati vor putea fi folositi pentru cheltuieli in educatie, sanatate, investitii imobiliare, cultura, sport efectuate de oricare dintre membrii familiei beneficiarului. Practic, pentru orice!

Care sunt conditiile de creditare?

Ministerul Finantelor a publica, la inceputul lunii septembrie, conditiile de acordare a creditelor in cadrul programului guvernamental. Astfel, costul total al creditelor, care este suportat de la bugetul de stat, se compune din rata dobanzii ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2% pe an. Marja include toate costurile legate de acordarea si derularea creditului in toate etapele finantarii, precizeaza Ministerul. La aceasta se adauga comisionul de analiza perceput de finantatori, de maximum 0,1% aplicat la valoarea finantarii, si comisionul de gestiune a garantiilor de stat perceput de FNGCIMM si FRC.

Pot beneficia de credite si persoanele care nu au un loc de munca, insa in acest caz trebuie sa aduca cel putin un codebitor.

Pentru cerditele de studii, singura conditie pe care trebuie sa o indeplineasca solicitantul este sa fie cuprins in sistemul de invatamant sau sa efectueze cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale sau, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (in cazul tinerilor) sau sa fie cuprins in sistemul de invatamant sau sa efectueaza cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale si, dupa caz, de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale (in cazul adultilor).

Plafonul total al garantiilor de stat care pot fi emise pentru anul 2018 este de 600 de milioane de lei, iar bugetul total al subventiilor de dobanda si al comisioanelor este de 5 milioane de lei, suportate din bugetul de stat, prin bugetul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza. In total, programul are un buget echivalent cu mai mult de un sfert din cel al programului Prima Casa.

Potrivit initiatorilor, programul guvernamental “Investeste in tine” are ca obiectiv facilitarea accesului la finantare pentru cetatenii romani care vor sa se dezvolte personal si profesional, investind in educatie, in cultura sau in sanatate.

Specialistii sustin, insa, ca programul si-ar putea atinge scopul declarat doar daca se limiteaza la creditele pentru educatie, accesate de tinerii de pana in 30 de ani. Daca se mentine in forma anuntata, cu adresare catre intreaga populatie, se pierde esenta unui program de sustinere a educatiei si ramane un simplu program de credite de consum, cu dobanda zero, garantate de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri