Pilonul II de pensii este oarecum popular printre romani - 86% dintre participantii la un studiu derulat in mediul urban spun ca au auzit de existenta lui. In schimb, doar 60% se declara contributori la acest sistem. Pe de alta parte, cei mai multi nu stiu exact ce suma au in cont, iar pana la un milion de romani au acumulat cel putin 10.000 de lei, dar nu stiu de ei, reise din studiul mentionat.

Sondajul, derulat la nivel national, in randul orasenilor cu varsta intre 20 si 55 de ani (esantion in care se incadreaza majoritatea participantilor la Pilonul II), scoate in evidenta o buna cunoastere a sistemului, dar si anumite confuzii. Spre exemplu, sunt inca multi romani din mediul urban care nu stiu ca sunt contributori la Pilonul II (40%).

“Din estimari realizate pe baza sondajului a reiesit faptul ca pana intr-un milion de romani au in cont aproximativ 10.000 de lei, dar nu stiu asta. Aceasta situatie ar trebui sa ne dea si noua de gandit, dar si romanilor, sa se intereseze daca sunt in sistem si daca au bani sau nu in cont. S-ar putea sa aiba o surpriza”, a declarat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, Radu Craciun.

Astfel, la varsta pensionarii, 56% dintre respondenti se bazeaza in primul rand pe pensia de la stat, desi doar 26% au incredere ca statul va asigura fara probleme pensiile urmatoarelor generatii de pensionari. In acelasi timp, 67% din participantii la sondaj sunt de parere ca, daca nu se iau masuri, statul ar putea avea dificultati cu plata pensiilor in viitor.

Jumatate din romani nu reusesc sa economiseasca deloc!

In acelasi timp, cei mai multi dintre romani sunt ingrijorati cu privire la pensia lor. Temerea vine pe un fond precar de economisire. 51% dintre ei spun ca nu reusesc sa puna bani deoparte deloc, strategiile de economisire fiind mai degraba aspirationale decat o realitate, ceea ce inseamna ca Pilonul II este singura metoda de economisire pentru ei.

“Pentru cei mai multi dintre romani, grija zilei de maine se refera, la propriu, la ziua de maine, si nu la economisire pe termen lung, cu atat mai putin pentru momentul pensionarii. Dar este din ce in ce mai evident faptul ca romanii au trecut dintr-o stare de pasivitate intr-o stare de vigilenta si de asumare activa a rolului de cetatean. Sunt mai atenti la drepturile pe care le au si la deciziile macro care au ecou in viata de zi cu zi”, a declarat Vasilica Andronic, sociolog in cadrul ISRA Center, compania care a realizat studiul.

In acest context, 71% dintre cei care au auzit de existenta Pilonului II sustin ca trebuie mentinut (si doar 9% spun ca ar trebui eliminat), desi doar 65% considera ca acest sistem este o idee buna.

Mai mult, participantii la sistem isi cunosc in mare masura drepturile. Dintre cei care au auzit de Pilonul II, 71% stiu ca banii acumulati sunt proprietatea lor si ca aceste sume sunt garantate prin lege. De asemenea, 5 din 10 inteleg ca toate contributiile la Pilonul II pot fi lasate mostenire in eventualitatea unui eveniment nefericit aparut inainte de varsta legala de pensionare.

In acelasi timp, peste jumatate dintre cei care stiu de existenta sistemului au incredere in modul in care sunt administrati banii si doar 13% se declara neincrezatori (restul sunt indecisi).

“Ne bucuram ca la 11 ani de activitate, romanii ne considera un partener de incredere, ca isi cunosc in mare parte drepturile si sunt constienti ca ei sunt unicii proprietari ai fondurilor acumulate in conturile individuale”, a precizat Radu Craciun.

La finalul lunii septembrie, Pilonul II de pensii avea 7,18 milioane de participanti si active nete in valoare de 9,99 miliarde de euro. De lansare (in 2008) pana in prezent, randamentul mediu anualizat a fost de 8,43%.

Studiul, realizat de catre compania de cercetare ISRA Center, a fost derulat in perioada 28 august - 13 septembrie 2018 pe un esantion prezentat ca fiind reprezentativ de 907 persoane cu varste intre 20 si 55 de ani, din mediul urban, aflate in campul muncii. Marja de eroare este de +/- 3,25%.

Sursa foto: pinkomelet / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri