Pilonul II de pensii private obligatorii face parte din reformarea structurala a Romaniei. Este vazut drept o forma de tranzitie catre Pilonul III de pensii private facultative, adica spre un sistem exclusiv privat care poate fi combinat cu un sistem public si care sa asigure un venit minim garantat. In ultimii ani, Guvernul PSD a pus insa sub semnul intrebarii fezabilitatea Pilonului II, chiar daca nu era cazul, prin diverse dezinformari, si dupa ce a decis anul trecut reducerea contributiei la doar 3,75% se pregateste acum prin OUG 114 sa-i ofere o lovitura de gratie. S-ar putea retrage fondurile de pensii din Romania? Ce spune Cristian Paun, Prof. univ. dr. in cadrul ASE Bucuresti.

"Din modul in care Guvernul a pus problema, se vede clar ca nu agreeaza sub nicio forma continuarea acestei reforme structurale importante pentru Romania, mai ales in contextul problemelor demografice evidente care pun presiune enorma pe sistemul public de pensii (colapsul sau este iminent, tinerea sa in viata se face cu eforturi disperate si cu deficite bugetare / datorie publica in crestere semnificativa de la an la an). Este clar ca exista o foame mare de bani si ca acesti bani (circa 10 miliarde de euro) pot fi o vaca de muls fara mari batai de cap pentru Guvern", apreciaza Cristian Paun (foto).

In opinia sa, Guvernul ar fi premeditat aceasta "lovitura", data fiind complexitatea si profunzimea ei. "A lovit actorii privati din piata pentru ca stie ca in legea de infiintare exista prevederi clare cu privire la ce se intampla in cazul in care niciun administrator privat nu mai este dispus sa administreze Pilonul 2 (banii se intorc in administrarea statului, cu dificultati in a-i accesa direct de catre cei care sunt titulari). Foarte probabil, statul nu va duce acesti bani la Pilonul I, ci ii va folosi in Fondul Suveran de Investitii (ii va duce in Trezorerie si apoi ii imprumuta cu dobanda, asa cum prevede, de altfel, si OUG 114 cand vorbeste de Fondul Suveran de Investitii)".

Wall-Street.ro: S-a spus deseori ca banii de pensie ai romanilor au ajuns la "straini"...

"Nu este adevarat. Statul foloseste orice argument fals care bulverseaza o populatie putin educata si informata in materie de probleme financiare. Banii sunt ai nostri. Sunt in depozit la un intermediar financiar, intre care cei mai multi pot fi din strainatate. Si banii din taxe sunt tot banii romanilor. Nu sunt banii politicienilor sau guvernantilor. Sunt tot bani privati, la rigoare", afirma Paun.

El adauga ca "spre deosebire de Polonia, in cazul Pilonului II din Romania, Guvernul a decis sa ii transfere din bugetul de stat in conturile noastre personale si identificate individual prin CNP. Adica, da, banii acestia au fost initial ai statului si el apoi i-a cedat in proprietate privata, in favoarea noastra si administrati de catre o entitate privata cu reglementari mai stricte in spate. Avand in vedere randamentele medii anuale obtinute la Pilonul II, putem aprecia fara tagada ca administratorii privati ai acestor bani au avut grija de ei si i-au multiplicat multumitor, cu randamente mult peste dobanda depozitelor bancare. Aceasta in contextul unor restrictii mai mari ca la Pilonul III cu privire la riscul acceptat sa fie asumat de acesti administratori privati".

Pentru un Guvern obsedat de consumul nostru e normal sa vada cu ochi rai aceste mecanisme sanatoase de economisire.

Dar, "acelasi lucru este si la bancile din Romania. De ce nu foloseste statul acelasi argument pentru a nationaliza si depozitele bancare? In plus, ura aceasta pe tot ce este strain ne duce catre un izolationism foarte pagubos din punct de vedere economic (a se vedea cazul dramatic al Venezuelei, unde sunt propagate exact aceleasi mesaje cu iz populist). Statul are nevoie de acesti bani pentru a mi-i invarti el si ataca fara argumente pe oricine o face in locul sau. In cazul de fata, administratorii privati de fonduri".

In opinia sa, "nationalizarea acestor bani este foarte dificila si se va lasa, in cazul in care guvernul incearca sa puna mana pe ei, cu procese colective si cu un cost politic enorm. Daca la sistemul public de pensii e mai greu sa vezi ce pierzi, aici pierderea este mult mai vizibila. E ca si cum statul ar intra in depozitele noastre bancare si le-ar jecmani de suma acumulata in acesti ani".

Wall-Street.ro: Asadar, fondurile nu pot fi nationalizate propriu-zis...

"La cum a fost setat sistemul in Romania, este foarte dificil. Acelor bani li s-a atasat un CNP. Asta inseamna ca, legal, banii au trecut din mana statului in conturile noastre private. Se intampla ca atunci cand statul da un ajutor de stat sau o subventie. Nu poti invoca provenienta banilor (bugetul de stat, fonduri europene nerambursabile), ca apoi sa spui ca ii vrei inapoi din contul firmelor sau indivizilor care au beneficiat de aceste „ajutoare” de la stat. Cine crede ca se poate face asta este naiv. Sau nu stie legile. Sau nu stie nimic despre ce inseamna un fond privat de pensii. Absurdul este si mai mare cand vorbim de faptul ca statul vrea sa ”nationalizeze” fonduri investite, in mare parte, in propriile sale titluri emise. O ciudatenie marca romaneasca care frizeaza logica nu doar teoria economica", spune Cristian Paun.

Wall-Street.ro: Dar, s-ar putea retrage din Romania pana la urma?

"Se vor retrage clar, daca nu se renunta, in primul rand, la restrictia legata de cerinta de capital. Este vorba de un aport la capital impresionant. Si ilogic a fi cerut, avand in vedere faptul ca majoritatea sumelor investite si administrate de aceste fonduri sunt in titluri ale statului care au risc scazut (deci argumentul cu cerinta de capital pentru riscul din spate nu tine), dar si pentru ca aceste fonduri nu investesc propriul lor capital ci capitalul clientilor participanti la aceste fonduri private", arata profesorul de economie.

De asemenea, Cristian Paun argumenteaza ca fondurile de pensii private, nu numai ca sunt un investitor important pe piata de capital romaneasca, dar sunt si un factor de stabilitate al preturilor.

"Investitiile pe care le fac aceste fonduri de pensii private sunt pe termen foarte lung (ele nu vand si nu cumpara usor), fapt ce ajuta la reducerea volatilitatii pietei. In plus, aceste investitii se fac in sectoare nationale strategice. Un alt efect pozitiv este participarea activa a acestor fonduri la managementul acestor companii private in care investesc banii nostri. Ele sunt un vehicul important pentru cei care nu stiu sa faca aceste investitii de unii singuri, pentru cei care nu au un comportament de acumulare sanatos (cheltuiesc tot ce castiga in plus). Pentru un Guvern obsedat de consumul nostru e normal sa vada cu ochi rai aceste mecanisme sanatoase de economisire pentru pensie", conchide Paun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri