Visa estimeaza ca va lansa anul viitor in Romania solutia de plata prin cod QR, o metoda de plata cu cardul, fara niciun comision pentru consumator, care poate aduce beneficii pentru comerciantii mici sau in cazul platilor de utilitati sau la curier, a declarat Elena Ungureanu, noul country manager al Visa in Romania, la un interviu realizat in cadrul Retail Arena 2018.

Plata cu QR se adreseaza in special comerciantilor mici, pentru care un terminal (POS) este prea scump, dar si comerciantilor din sectorul utilitatilor sau curierilor.

In ceea ce priveste plata facturilor de utilitati, penetrarea cardului este de doar 5%, potrivit oficialului Visa. "Evident ca toti furnizorii de utilitati doresc sa creasca aceasta pondere, cash-ul sau alte metode de colectare fiind scumpe sau mult mai intarziate decat cardul. Practic, in momentul in care un QR code va fi printat pe factura lunara pe care consumatorul o are de plata, urmeaza acelasi proces. Citim QR code-ul si initiem plata in acelasi moment", a spus Ungureanu.

Mai mult, solutia de plata prin QR code poate fi folosita foarte usor si pentru a plati coletele la livrare, numerarul fiind stapan pana in prezent in ceea ce priveste plata la primirea coletului.

"Motivele sunt multiple. Neincrederea sau lipsa controlului. Prin urmare, solutia pe care noi o propunem, respectiv printarea codului QR pe coletul livrat, astfel incat in momentul in care curierul soseste, ai verificat, marfa este ok, este sa faci plata prin intermediul acelui cod QR", a explicat Elena Ungureanu.

Cum functioneaza sistemul de plata prin QR code?

Elena Ungureanu a explicat in cadrul unui scurt interviu video, cu ocazia Retail Arena, ca fiecare comerciant este identificat prin intermediul unui QR code, iar clientul face plata dintr-o aplicatie pe care o are instalata, introducand doar suma pe care o are de plata. Consumatorul trebuie sa aiba un card inregistrat in aplicatie (card on file) pentru ca plata sa se faca instant, "fara frictiune".

Pe de alta parte, in orasele mari si pe segmentele de consumatori deja obisnuite sa plateasca cu cardul, platile contactless se vor extinde, afirma managerul pe Romania al Visa.

70% dintre platile la comercianti sunt in momentul de fata contactless, iar cresterea este foarte mare de la un an la altul. Aceeasi infrastructura folosita pentru platile cu cardul contactless poate fi folosita si pentru platile cu mobilul, care au inceput sa apara si in Romania. Avem deja 2 programe lansate si 1 din 2 carduri Visa din Romania are posibilitatea sa faca plati cu mobilul (cardurile Visa pot fi inrolate in ING Pay si BT Pay - singurele proiecte de plata cu telefonul din piata - n.r.) - Elena Ungureanu, Visa

In ceea ce priveste pondera platilor electronice, in acest moment, doar 12% reprezinta platile cu cardul din consumul privat al populatiei, ceea ce fata de media europeana (circa 30%) reprezinta un nivel foarte redus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri