Deficitul de TVA in Romania este de aproape 36% (TVA datorata la stat, dar neplatita), iar in Bulgaria este de doar 13,6%, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeana.

“Daca Romania ar colecta ca Bulgaria, ceea ce nu este imposibil, am avea venituri bugetare in plus de 3,8 miliarde de euro pe an. Este o suma suficienta pentru o autostrada mare in fiecare an. O autostrada de tipul Comarnic-Brasov”, a explicat Dumitru in cadrul conferintei “Romania dupa 10 ani. Realizari, esecuri, perspective economice”, organizata de AAFBR.

Cum se poate reduce evaziunea pe TVA? Prin securizarea granitelor si informatizarea ANAF, spune Ionut Dumitru. El a subliniat faptul ca Bulgaria a reusit sa reduca deficitul de TVA ducand la bun sfarsit programul de informatizare a Fiscului derulat cu Banca Mondiala, acelasi pe care Romania l-a abandonat dupa aproximativ 10 ani, timp in care nu a facut nimic, cu exceptia unor bani cheltuiti pe consultanta.

In aceste conditii, Bulgari a colectat, in 2017, venituri bugetare de 36% din PIB, iar Romania doar 30,5% din PIB, venituri din TVA de 9,3% din PIB, iar Romania doar 6,2% din PIB, accize 4,9% din PIB, noi doar 3,2% din PIB si venituri nefiscale de 4,2% din PIB, iar noi doar 2,6% din PIB.

Pactul global cu privire la...
Citeste si: Pactul global cu privire la migratii este adoptat luni